2011-9-RE

CAUSA 2011-9-RE


Número de registre 92-2011. Recurs d’empara


AUTE DEL 7 DE SETEMBRE DEL 2011

_______________________________________________________________

BOPA núm. 57, del 21 de setembre del 2011




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;



Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 12 de juliol del 2011, per la representació processal del Sr. Elias Retamosa Esteban i de la Sra. Rogelia Morcillo Barrena, mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 4 de juliol del 2011 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2011-9-RE;



Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 36.2, 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 4 de juliol del 2011;



Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Didier Maus;




Antecedent únic


El 12 de juliol del 2011, la representació processal del Sr. Elias Retamosa Esteban i de la Sra. Rogelia Morcillo Barrena va formular un recurs de súplica en què precisa que no demana al Tribunal Constitucional que actuï com un tercer grau de jurisdicció o com un tribunal de cassació; reitera que la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia havia fet un raonament incoherent i arbitrari, ja que no hi ha en les actuacions cap prova que pugui acreditar que la roba que havia obstruït l’extractor de fums els pertanyés o que aquesta roba s’hagués abocat des de la seva terrassa, per tant, se’ls havia condemnat en base a simples presumpcions.


Aquesta part destaca que les fotografies que figuren en els folis 46, 48 i 82 dels autes demostren que existeixen altres habitatges al voltant de l’extractor de fums i que l’accés no era exclusiu de la terrassa dels recurrents. Afegeix que la part actora no va aportar la roba que s’hauria trobat dins l’extractor, per tant, aquesta manca d’activitat probatòria només pot perjudicar a la part demandant.


Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que tingui per presentat aquest recurs de súplica i que admeti el recurs d’empara 2011-9-RE. Així mateix, reitera les peticions contingudes en el seu “sol·licito.




Fonament jurídic únic


Mitjançant un aute del 4 de juliol del 2011, el Tribunal Constitucional va inadmetre a tràmit el recurs d’empara 2011-9-RE, interposat per la representació processal del Sr. Elias Retamosa Esteban i de la Sra. Rogelia Morcillo Barrena. El 12 de juliol del mateix any, els recurrents van formular un recurs de súplica contra l’aute esmentat en què manifesten que el Tribunal Constitucional hagués hagut d’estimar la seva demanda d’empara i anul·lar les resolucions de la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia objecte de recurs (sentència del 30 de novembre del 2010 i aute del 27 de gener del 2011).


Aquest Tribunal ha declarat, de manera constant, que el recurs de súplica no té per objecte fer jutjar de nou una causa, sinó, si s’escau, atraure l’atenció del Tribunal Constitucional sobre elements de fet o de dret nous desconeguts abans de dictar la seva decisió. Aquest seria el cas si, per exemple, succeïssin, entre la presentació del recurs i la decisió del Tribunal Constitucional, modificacions de l’estat civil dels recurrents, permutes immobiliàries o el descobriment d’una nova instància judicial, sense que aquest n’estès informat. Així mateix, l’adopció d’una nova llei o d’una decisió molt recent del Tribunal Europeu dels Drets Humans, desconegudes pel Tribunal en el moment de la seva presa de decisió podrien ser de naturalesa a ser tingudes en consideració (aute del 12 d’octubre del 2009, recaigut en la causa 2009-7-RE).


En aquesta causa, els recurrents reprenen purament i simplement els arguments que ja havien presentat davant el Tribunal Constitucional en l’escrit del seu recurs d’empara. Reiteren que el Tribunal Superior de Justícia els va condemnar sense aportar cap prova de la seva responsabilitat. Aquests arguments ja van ser tinguts en compte pel Tribunal Constitucional en l’aute del 4 de juliol del 2011.


En absència d’elements de dret o de fet nous, el Tribunal Constitucional ha de desestimar aquest recurs de súplica.



Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,




DECIDEIX:



Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Elias Retamosa Esteban i de la Sra. Rogelia Morcillo Barrena contra l’aute del Tribunal Constitucional del 4 de juliol del 2011 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2011-9-RE.




Segon


Notificar aquest aute a la representació processal dels recurrents, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.




Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada delTribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.



Acordat a Andorra la Vella, el 7 de setembre del 2011.





Pierre Subra de Bieusses Juan A. Ortega Díaz-Ambrona

President

Vicepresident





Didier Maus

Carles Viver Pi-Sunyer

Magistrat

Magistrat