2022-61-RE

Causa 2022-61-RE
(Felisberto Da Graça c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 485-2022. Recurs d'empara
 
Aute del 20 de desembre del 2022
_________________________________________________________________
BOPA núm. 151, del 28 de desembre del 2022
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 28 de novembre del 2022, per la representació processal de la Sra. Paula Cristina Felisberto Da Graça, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 14 de novembre del 2022 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2022-61-RE;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 14 de novembre del 2022;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Jean-Yves Caullet;
 
 
 
1. Arguments de la recurrent
 
- La recurrent reitera que en les resolucions impugnades en empara s'han produït errors greus d'apreciació respecte dels fets que consten en autes, així com de les proves aportades, i que deriven en la vulneració dels drets a la jurisdicció, a la defensa i a un procés degut.
 
- Insisteix en què en les actuacions hi ha elements suficients que demostren la relació d'amistat entre la persona que ella va denunciar i l'agent de policia PO628, i, per tant, conclou que els tribunals ordinaris no han efectuat una correcta valoració de la prova.
 
- Insisteix igualment en què el fet que el Servei de Policia no fes practicar una visita mèdica a la persona denunciada en menysteniment dels protocols d'actuació en matèria de violència de gènere, contradiu el Conveni d'Istanbul ratificat per Andorra.
 
- Segons el seu parer, això comporta parcialitat i actuacions arbitràries per part dels agents de policia.
 
- En aquest sentit, reitera que no se li va oferir l'assistència d'un advocat, ni la possibilitat de sol·licitar una ordre d'allunyament.
 
- També retreu al Tribunal Constitucional no haver fet cap referència a la Llei 1/2015 per a l'erradicació de la violència de gènere, ni al Conveni d'Istanbul, ni als comentaris efectuats pels agents de policia en el moment de presentar la seva denúncia, que estan degudament acreditats en les actuacions, ni sobre les afirmacions parcials contingudes en l'informe policial de l'11 d'abril del 2018.
 
- Reitera les seves al·legacions respecte a la manca de la totalitat de l'abocament en seu policial de les converses via WhatsApp, i retreu al Tribunal Constitucional que "posi en dubte una prova que consta des de l'inici en el sumari", considerant que "és mala fe i prevaricació", i "voluntat manifesta de manipular el contingut del sumari" per part seva, "perquè no es disposen d'arguments suficients per justificar ni les decisions arbitràries de la Batllia ni del Tribunal de Corts".
 
- En conclusió, considera que les decisions impugnades en el seu recurs d'empara vulneren els seus drets a la jurisdicció, a un procés degut i a la defensa, reconeguts a l'article 10 de la Constitució i demana al Tribunal Constitucional que revoqui l'aute d'inadmissió a tràmit del 14 de novembre passat, i en el seu dia estimi l'empara sol·licitada.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. Tal com ho estableix la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, un recurs de súplica només pot ser estimat cas que el recurrent presenti algun tipus d'element de fet o de dret nou, que no hagués pogut ser introduït en el recurs d'empara inicial.
 
2.2. Ara bé, en el seu recurs de súplica, a banda de les consideracions inapropiades en contra d'aquest Tribunal que s'han fet constar literalment en els arguments de la part recurrent, torna a exposar tots els arguments de fet i de dret adduïts per donar suport al seu recurs d'empara, al qual altrament fa explícitament referència.
 
2.3. Per consegüent, cap d'aquests arguments de fet o de dret presenta cap novetat i permet l'estimació del recurs de súplica.
 
2.4. L'evocació del Conveni del Consell d'Europa sobre la prevenció i la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica, fet a Istanbul l'11 de maig del 2011 (BOPA núm. 14 – Any 26, del 19 de febrer del 2014), tampoc és un element fonamentalment nou, ja que la Llei 1/2015, del 15 de gener, per a l'erradicació de la violència de gènere i la violència domèstica, la qual integra els seus principis a la legislació andorrana, ja havia estat citada en el recurs d'empara i que la jurisdicció ordinària havia considerat, com li correspon, que les decisions impugnades en el recurs d'empara eren conformes a les seves disposicions.
 
2.5. Per consegüent, aquest recurs de súplica ha de ser desestimat.
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
Decideix:
 
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la Sra. Paula Cristina Felisberto Da Graça contra l'aute del Tribunal Constitucional del 14 de novembre del 2022 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2022-61-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal de la recurrent, al president de la Batllia, al president del Tribunal de Corts i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 20 de desembre del 2022.
 
 
 
 
 
Jean-Yves Caullet                                                           Joan Manel Abril Campoy
President                                                                                             Vicepresident
 
 
 
 
 
Dominique Rousseau                                                        Josep-D. Guàrdia Canela
Magistrat                                                                                                     Magistrat