2000-8-RE

CAUSA 2000-8-RE

 

Número de registre: 179-2000. Recurs d’empara

 

AUTE DEL DIA 12 DE JULIOL DEL 2000

_______________________________________________________________

BOPA núm. 39, de 19 de juliol del 2000

 

En nom del Poble Andorrà;

 

El Tribunal Constitucional;

 

Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional el dia 24 de maig del 2000 per la representació processal del Sr. Josep Baudin Pastor, mitjançant el qual interposa recurs d’empara contra l’aute de data 23 de març del 2000 i contra l’aute de data 4 de maig del 2000, dictats per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia, per haver-se pogut produir una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció reconegut a l'article 10 de la Constitució i atès que sol·licita al Tribunal Constitucional que dicti sentència “que ordeni l’anul·lació dels autes recorreguts i tots els efectes d’aquests i declari la retroacció de totes les actuacions fins el moment just abans de dictar-se l’aute de data 23 de març del 2000”;

 

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);

 

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítol sisè;

 

Vist l'informe del Ministeri Fiscal de data 8 de juny del 2000;

 

Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Philippe Ardant;



 

Antecedents

 

Primer

 

Amb data 24 d’abril de 1997, la Sra. Pilar Arroyo Vidal va interposar una demanda de mesures provisionals prèvies a la demanda de separació matrimonial contra el seu espòs, el Sr. Josep Baudin Pastor.

 

Mitjançant aute de data 30 de juliol de 1999, el batlle, actuant en Tribunal Unipersonal en el procés matrimonial de mesures provisionals de separació, va declarar la separació de cossos, va establir un auxili econòmic que el Sr. Josep Baudin Pastor havia de satisfer a la seva esposa, destinat a càrregues conjugals i en especial a les despeses de manutenció i educació dels dos fills del matrimoni, i va mantenir l’aute d’embargament preventiu dictat el dia 7 de maig de 1998.

 

Segon

 

Contra l’aute esmentat, la representació processal del Sr. Josep Baudin Pastor va interposar recurs d’apel·lació.

 

El dia 23 de març del 2000, la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia va dictar un aute en què desestimava el recurs d’apel·lació, ja que considerava que “La manca de probitat i lleialtat processals del defenent, qui ha pretès tergiversar i ocultar els seus vertaders mitjans i disponibilitats economico-patrimonials per a no atendre els seus deures conjugals i paterno-filials, i sense acreditar a més a més les seves afirmacions de no poder satisfer les 250.000 Pta. mensuals determinades pel batlle, obliguen ara a confirmar plenament aquella determinació judicial”.

 

Tercer

 

Amb data 7 d’abril del 2000, la representació processal del Sr. Josep Baudin Pastor va formular demanda d’incident de nul·litat d’actuacions estimant que l’aute del Tribunal Superior de Justícia havia vulnerat l’article 10 de la Constitució, i concretament el dret a la presumpció d’innocència i el dret a una decisió fonamentada en dret del recurrent, argumentant la seva demanda en el fet de que no existia cap prova concloent sobre la solvència econòmica del Sr. Baudin, que la resolució no resultava adequadament motivada perquè únicament es fonamentava en indicis, que el Tribunal havia utilitzat criteris valoratius desiguals de les proves, que discriminaven el Sr. Baudin, i que el Sr. Baudin no va ser degudament citat a comparèixer en la confessió en judici sol·licitada per la part adversa.

 

Així mateix, el recurrent demanava “l’anul·lació de totes les actuacions, retrotraient-se el procediment al moment en què es va produir aquesta vulneració, és a dir, abans de dictar-se l’aute”.

 

Quart

 

Mitjançant aute de data 4 de maig del 2000, la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia va desestimar la petició d’anul·lació sol·licitada per la representació processal del Sr. Josep Baudin Pastor per considerar que el principi de presumpció d’innocència no es podia aplicar en dret civil en general, i en el de família en particular, on no hi ha ni penes, ni sancions, ni repressions sinó tan sols drets i obligacions, i que, per consegüent, no era “escaient pretendre veure vulnerat per aquest aute el principi constitucional de la presumpció d’innocència en no ésser aplicable aquest principi en l’àmbit jurisdiccional en què tal aute” s’havia dictat. Que el Tribunal Superior no havia vulnerat el dret a la jurisdicció ja que el procés s’havia desenvolupat observant totes les garanties que conformen el dret a la jurisdicció i el procés degut i que la decisió havia estat fonamentada en dret.

 

Cinquè

 

Amb data 24 de maig del 2000, la representació processal del Sr. Josep Baudin Pastor va presentar davant el Tribunal Constitucional, recurs d’empara contra els autes del dia 23 de març i del dia 4 de maig del 2000, dictats per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia per presumpta vulneració del dret a la jurisdicció reconegut a l’article 10 de la Constitució, en la seva vessant del dret a la presumpció d’innocència i del dret a una decisió fonamentada en dret.

 

En el seu escrit, el recurrent manifesta que l’aute de data 23 de març del 2000 hauria vulnerat el seu dret a la presumpció d’innocència “en imposar un auxili econòmic, a satisfer a la seva esposa i fills, basant-se únicament en indicis (...) sense que els mateixos puguin concloure que el Sr. Baudin té mitjans econòmics per fer front al mateix”. Que l’aute també hauria vulnerat el seu dret a un procés degut i a una decisió fonamentada en dret per la inexistència de proves durant el procediment, i que s’havia dictat una sentència “errònia o poc fonamentada, o fonamentada en indicis i no en raons jurídiques de pes”, i tot això sense que el recurrent hagi estat citat a comparèixer en la confessió en judici sol·licitada per la part contrària.

 

Així mateix, el recurrent sol·licita al Tribunal Constitucional que dicti sentència “que ordeni l’anul·lació dels autes recorreguts i tots els efectes d’aquests i declari la retroacció de totes les actuacions fins el moment just abans de dictar-se l’aute de data 23 de març del 2000”.

 

Sisè

 

En data 8 de juny del 2000, el Ministeri Fiscal va presentar un informe en què demanava la inadmissió a tràmit del recurs d’empara per una manca manifesta de contingut constitucional de les pretensions del recurrent, per estimar que el Sr. Josep Baudin “confon els drets i obligacions civils inherents a les relacions paterno-filials i d’obligat compliment (...) amb qualsevol procediment que denoti la imputació d’infraccions, especialment en l’àmbit penal”. I també manifesta que “es denota no únicament un accés als òrgans jurisdiccionals totalment lliure i en paritat de condicions per part del Sr. Baudin, sinó a major abundantment un abús per part d’aquest (...) donada la multitud d’incidents processals al·legats” i que al·legar la inexistència de proves durant el procediment “no és de rebut únicament amb la lectura dels vuit fonaments de dret relacionats en l’aute de data 23 de març del 2000 (...) fet que comporta a l’ensems que es prengui una decisió fonamentada en dret”.



 

Fonament jurídic únic

 

Considerant que amb data 23 de març i amb data 4 de maig del 2000, en contestació a l’incident de nul·litat d’actuacions, el Tribunal Superior de Justícia va pronunciar dos autes clarament i abundantment motivats, en què rebutjava les pretensions del Sr. Josep Baudin Pastor;

 

Considerant que el recurrent al·lega la vulneració pel Tribunal Superior de Justícia del principi constitucional de la presumpció d’innocència, que s’aplica principalment en l’àmbit penal, i eventualment, en procediments que impliquen decisions punitives o sancionadores que constaten la culpabilitat o la innocència;

 

Considerant que els procediments introduïts pel Sr. Josep Baudin Pastor són competència de la jurisdicció civil i que les decisions que l’afecten no són punitives ni sancionadores, sinó que pertanyen a l’àmbit de l’execució de les obligacions civils, en tant que progenitor i, per tant, es troben fora del camp d’aplicació del principi constitucional de la presumpció d’innocència;

 

Considerant que el Sr. Josep Baudin Pastor, contràriament a les seves afirmacions, va ser citat a comparèixer i va ser representat pel seu advocat durant el procediment i, per tant, pel que fa a aquest punt s’ha beneficiat d’un procés degut i contradictori;

 

Considerant, per consegüent, que de tot el que s’ha exposat resulta que el recurs d’empara formulat pel Sr. Josep Baudin Pastor conté una manca manifesta de contingut constitucional i que l’objectiu d’aquest ha estat essencialment dilatori. Així doncs, cal declarar la inadmissibilitat del recurs d’empara esmentat.

 

Per tot el que s'ha exposat,

 

El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,

 

DECIDEIX:

 

Primer

 

No admetre a tràmit el recurs d’empara 2000-8-RE, interposat per la representació processal del Sr. Josep Baudin Pastor, mitjançant el qual interposa recurs d’empara contra l’aute de data 23 de març del 2000 i contra l’aute de data 4 de maig del 2000, dictats per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia.

 

Segon

 

Notificar el present aute a la representació processal del Sr. Josep Baudin Pastor, al president del Tribunal Superior de Justícia, al president de la Batllia i al Ministeri Fiscal.

 

Tercer

 

Publicar el present aute, d'acord amb el que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.

 

Acordat a Andorra la Vella, pel Tribunal Constitucional, el 12 de juliol del 2000.






 

Pere Vilanova Trias

Joan Josep López Burniol

President

Vicepresident






 

Philippe Ardant

Miguel Ángel Aparicio Pérez

Magistrat

Magistrat