2003-12-RE

CAUSA 2003-12-RE


Número de registre 335-2003. Recurs d’empara


AUTE DEL 23 DE DESEMBRE DEL 2003

_______________________________________________________________

BOPA núm. 92, del 31 de desembre del 2003





En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional el 16 d’octubre del 2003 per la representació processal de la societat Agència de Duana ATR, SL, mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 2 d’octubre del 2003 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2003-12-RE;


I atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional el 16 d’octubre del 2003 per la representació processal de l’Associació d’Agents de Duana d’Andorra, mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 2 d’octubre del 2003 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2003-12-RE;


Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 2 d’octubre del 2003;



Havent escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Miguel Herrero de Miñón;




Antecedent únic


El 16 d’octubre del 2003, la representació processal de la societat Agència de Duana ATR, SL i de l’Associació d’Agents de Duana d’Andorra va formular, per separat, recurs de súplica per demanar la revocació de la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2003-12-RE, presentat per presumpta vulneració del dret a la presumpció d’innocència, reconegut a l’article 10 de la Constitució. Aquesta inadmissió a tràmit va ser acordada per l’aute del Tribunal Constitucional del 2 d’octubre del 2003.


L’escrit de súplica de la societat Agència de Duana ATR, SL assenyala que la “qüestió d’inconstitucionalitat que ha estat proposada per aquesta part davant les instàncies judicials ordinàries i que no ha estat “activada” o dit en altres termes, ha estat desestimada pels corresponents Tribunals de cada instància o no ha estat incoat el corresponent procediment per part d’aquests, no pot comportar un fonament vàlid per justificar la no admissió a tràmit del recurs d’empara interposat”.


També estima que “tots els fonaments de dret invocats per aquest alt Tribunal han de ser raonats i encara més quan amb els mateixos s’inadmet a tràmit el recurs d’empara, ja que aquest esgota la via judicial nacional. La simple denegació de l’admissió a tràmit per manca de manifest contingut constitucional de les infraccions denunciades (...), no es pot considerar suficient per al recurrent per tal de poder entendre quins han estat els errors que han fonamentat les preteses infraccions als drets fonamentals per ells al·ludits”.


Per acabar, l’escrit sol·licita al Tribunal Constitucional que reconsideri i reformi el seu aute del 2 d’octubre del 2003 i que admeti a tràmit el recurs d’empara 2003-12-RE.


L’escrit de súplica de l’Associació d’Agents de Duana d’Andorra s’adhereix “íntegrament a totes les motivacions que vertebren l’esmentat recurs, demanant que aquest Tribunal vulgui adoptar tots els pronunciaments sol·licitats per ATR, SL” i també sol·licita al Tribunal Constitucional que reconsideri i reformi el seu aute del 2 d’octubre del 2003 i que admeti a tràmit el recurs d’empara 2003-12-RE.




Fonament jurídic únic



En la decisió anterior relativa a aquest assumpte, el Tribunal Constitucional va assenyalar que la substitució del jutge ordinari en la interpretació de les normes de l’ordenament, d’acord amb els valors de la Constitució, no fa part de la seva missió i que només pot intervenir davant la vulneració d’un dret fonamental, la qual cosa, tal com ja s’ha exposat i argumentat de manera suficient, no succeeix en aquest cas.


La reiteració de les pretensions per via de recurs, quan senzillament reiteren allò que fou anteriorment al·legat, no dóna més pes al que ja fou ponderat en el seu moment pel Tribunal i una utilització semblant dels instruments processals no suposa una defensa millor dels interessos de la part demandant i no lliga ni amb la naturalesa del recurs d’empara davant aquesta jurisdicció constitucional ni amb la funció de l’assistència lletrada.


Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:



Primer


Desestimar els recursos de súplica formulats per la representació processal de la societat Agència de Duana ATR, SL i de l’Associació d’Agents de Duana d’Andorra contra l’aute del Tribunal Constitucional del 2 d’octubre del 2003 que inadmetia a tràmit el recurs d’empara 2003-12-RE.



Segon


Notificar aquest aute a la representació processal de la societat Agència de Duana ATR, SL i de l’Associació d’Agents de Duana d’Andorra, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.


Acordat a Andorra la Vella, pel Tribunal Constitucional, el 23 de desembre del 2003.






Philippe Ardant

Miguel Ángel Aparicio Pérez

President

Vicepresident






Didier Maus

Miguel Herrero de Miñón

Magistrat

Magistrat