2005-26-RE

CAUSA 2005-26-RE


Número de registre 433-2005. Recurs d’empara


AUTE DEL 30 DE NOVEMBRE DEL 2005

_______________________________________________________________

BOPA núm. 105, del 14 de desembre del 2005




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;



Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 20 d’octubre del 2005, per la representació processal del Sr. Lluís Correia Viegas mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 7 d’octubre del 2005 sobre la inadmissió de la causa 2005-26-RE;



Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 7 d’octubre del 2005;



Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Miguel Herrero de Miñón;




Antecedent únic


El 20 d’octubre del 2005, la representació processal del Sr. Lluís Correia Viegas va formular un recurs de súplica per demanar la revocació de la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2005-26-RE, presentat per haver-se produït una presumpta vulneració del dret a obtenir una decisió fonamentada en dret i del dret a la defensa, reconeguts a l’article 10 de la Constitució. Aquesta inadmissió a tràmit va ser acordada per l’aute del Tribunal Constitucional del 7 d’octubre del 2005.


La representació processal del recurrent manifesta que en aquest cas “l’apreciació de la prova no seria competència de la jurisdicció ordinària, perquè hi ha una manca de criteris suficientment raonats i fonamentats i per tant, és necessària una tutela específica d’aquest Tribunal”. Així mateix afegeix que la jurisdicció ordinària no ha donat una resposta fonamentada, “per manca de pronunciament complert sobre les pretensions d’aquesta part”. Aquesta part també considera que la responsabilitat ha de ser determinada “pel Constitucional, que té una major independència, així com la capacitat de restablir el dret violat.”


Per acabar, l’escrit sol·licita al Tribunal Constitucional que tingui per presentat el recurs de súplica contra l’aute d’inadmissió a tràmit del 7 d’octubre d’enguany i que dicti “Resolució donant lloc al demanat per mitjà del Recurs d’Empara interposat per aquesta part, i per tal de restablir el dret violat i donar una protecció judicial a l’incongruència omissiva de la jurisdicció ordinària.”




Fonament jurídic únic


El Tribunal Constitucional ja va assenyalar en el seu aute d’inadmissió que la substitució del jutge ordinari en l’admissió i l’apreciació de la prova no fa part de la seva missió i que només pot intervenir davant la vulneració d’un dret fonamental, la qual cosa, tal com ja s’ha exposat i argumentat de manera suficient, no succeeix en aquest cas.


També vol recordar, una vegada més, que els diversos remeis processals, entre altres el recurs de súplica, no tenen per objecte la mera reiteració dels arguments, perquè la insistència no constitueix un increment de la raó i l’allargament del procés no és en si mateix positiu per a la millor administració de la justícia.



Per tot el que s’ha exposat,



El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,




DECIDEIX:



Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Lluís Correia Viegas contra l’aute del 7 d’octubre del 2005 del Tribunal Constitucional que inadmetia a tràmit el recurs d’empara 2005-26-RE.



Segon


Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.



Acordat a Andorra la Vella, pel Tribunal Constitucional, el 30 de novembre del 2005.







Philippe Ardant

Miguel Ángel Aparicio Pérez

President

Vicepresident







Didier Maus

Miguel Herrero de Miñón

Magistrat

Magistrat