2006-14-RE

CAUSA 2006-14-RE


Número de registre 221-2006. Recurs d’empara


AUTE DEL 20 DE NOVEMBRE DEL 2006

_______________________________________________________________

BOPA núm. 87, del 29 de novembre del 2006




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional el 5 d’octubre del 2006 per la representació processal del Sr. Pau Vañó Novau, mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 26 de setembre del 2006 sobre la inadmissió de la causa 2006-14-RE;


Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 26 de setembre del 2006;


Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Didier Maus;




Antecedent únic


El 5 d’octubre del 2006, la representació processal del Sr. Pau Vañó Novau va formular un recurs de súplica per demanar la revocació de la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2006-14-RE, presentat per haver-se produït una presumpta vulneració de diversos vessants del dret a la jurisdicció, reconegut a l’article 10 de la Constitució. Aquesta inadmissió a tràmit va ser acordada per l’aute del Tribunal Constitucional del 26 de setembre del 2006.


La representació processal del recurrent manifesta que no comparteix el contingut de l’aute objecte de recurs de súplica, ja que considera que les normes d’un procés equitatiu no han estat respectades en aquest cas. Si aquest Tribunal no reforma l’aute d’inadmissió a tràmit permetrà que existeixi una resolució jurisdiccional que atorga una responsabilitat civil a un delicte que no en té i que fa referència a una responsabilitat civil inexistent.


“A criteri d’aquesta part, com sempre, existeix una clara arbitrarietat en la resolució dictada, existint igualment una vulneració al dret a la jurisdicció, en relació amb la vulneració al dret a un procés degut, a la presumpció d’innocència i a obtenir una resolució fonamentada en dret, extrem aquest darrer que creiem no ha estat el cas, doncs a criteri d’aquesta part, s’han vulnerat les normes més bàsiques que regeixen el dret penal, a les quines aquesta part va fer referència en el seu escrit de recurs d’empara.”


Per acabar, l’escrit sol·licita al Tribunal Constitucional que tingui aquest recurs de súplica per formulat i acordi admetre a tràmit el recurs d’empara 2006-14-RE.




Fonament jurídic únic


El 26 de setembre del 2006, el Tribunal Constitucional va inadmetre a tràmit el recurs d’empara presentat pel Sr. Pau Vañó Novau per manca manifesta de contingut constitucional i perquè no es vulnerava el dret a la jurisdicció. El 5 d’octubre del 2006, el recurrent va presentar un recurs de súplica en què al·legava, novament, que el dret a la jurisdicció havia estat vulnerat.


Cal recordar que el recurs de súplica no té per objecte fer jutjar de nou una causa, sinó, si s’escau, atraure l’atenció del Tribunal sobre elements de fet o de dret que es desconeixien anteriorment a la seva decisió.


En aquesta causa, el recurrent no aporta cap element de fet o de dret que aquest Tribunal desconegués anteriorment a la seva primera decisió del 26 de setembre del 2006. Es limita a reprendre, de manera resumida, els arguments relatius a la vulneració del dret a la jurisdicció.


En aquestes condicions, cal desestimar aquest recurs de súplica.


Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:



Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Pau Vañó Novau contra l’aute del Tribunal Constitucional del 26 de setembre del 2006 que inadmetia a tràmit el recurs d’empara 2006-14-RE.



Segon


Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.



Acordat a Andorra la Vella, pel Tribunal Constitucional, el 20 de novembre del 2006.




Didier Maus

Carles Viver Pi-Sunyer

President

Vicepresident




Miguel Herrero de Miñón

Magistrat