2006-21-RE

CAUSA 2006-21-RE


Número de registre 428-2006. Recurs d’empara


AUTE DEL 10 DE GENER DEL 2007

_______________________________________________________________

BOPA núm. 8, del 24 de gener del 2007




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional el 28 de novembre del 2006 per la representació processal del Sr. Jacques Marc Díaz, mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 20 de novembre del 2006 sobre la inadmissió de la causa 2006-21-RE;


Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 20 de novembre del 2006;


Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Carles Viver Pi-Sunyer;




Antecedent únic


El 28 de novembre del 2006, la representació processal del Sr. Jacques Marc Díaz va formular un recurs de súplica per demanar la revocació de la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2006-21-RE, presentat per haver-se produït una presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció, a un procés degut i a la defensa, reconeguts a l’article 10 de la Constitució. Aquesta inadmissió a tràmit va ser acordada per l’aute del Tribunal Constitucional del 20 de novembre del 2006.


La representació processal del recurrent discrepa de les apreciacions del Tribunal Constitucional tant pel que fa a la denegació de la sol·licitud de nul·litat dels autes del 30 de maig i del 15 de juny del 2006, com pel que fa a la denegació de la pràctica de les proves sol·licitades per aquesta part.


Quant al primer punt, considera que si la jurisdicció ordinària dóna uns motius que no són raonables per privar una part de beneficiar-se d’una via de recurs contemplada en la llei, se’n deriva una vulneració evident dels drets a la jurisdicció, a la defensa i a un procés degut i és la responsabilitat d’aquest Tribunal Constitucional sancionar aquest fet.


Quant al segon punt, aquesta part no torna a exposar la legitimitat de la seva sol·licitud de pràctica de les proves, ara bé, considera que cal recordar la jurisprudència d’aquest Tribunal en la causa 2004-15-RE, que s’hauria d’haver aplicat en aquesta causa i per aquest motiu demana la revocació de l’aute del 20 de novembre passat i l’admissió a tràmit del seu recurs d’empara “Altrament, estaríem davant d’una clara vulneració del principi constitucional de seguretat jurídica i de interdicció de tota arbitrarietat, aplicant-se uns principis en la causa 2004-15-RE sense que el meu defensat pugui beneficiar-se’n, malgrat ambdues Causes presentin els mateixos requisits necessaris a l’aplicació de dits principis.”


Per acabar, l’escrit sol·licita al Tribunal Constitucional que tingui aquest recurs de súplica per presentat, que dicti una resolució que revoqui l’aute del Tribunal Constitucional objecte de recurs i que s’admeti a tràmit el recurs d’empara 2006-21-RE.




Fonament jurídic únic


En el seu recurs de súplica, el recurrent no aporta cap element nou que obligui al Tribunal a revisar les valoracions i les conclusions contingudes en l’aute d’inadmissió dictat el passat 20 de novembre. El recurs es limita a reiterar els arguments que ja varen ser analitzats i desestimats per aquest Tribunal. Així, considera que els motius de la denegació de la sol·licitud de nul·litat dels autes del 30 de maig i del 15 de juny del 2006 aportats pel Tribunal Superior de Justícia, en contra del que declara l’aute d’inadmissió recorregut en súplica, “en cap cas (...) són raonables” i que la denegació de la pràctica de les proves sol·licitada no està motivada i és “il·lògicament irraonable” (sic).


L’única dada nova que addueix és la sentència dictada el 6 de juny del 2005 per aquest Tribunal en la causa 2004-15-RE, però el recurrent es limita a exposar la doctrina continguda en la referida resolució constitucional, que aquest Tribunal ja coneix, i en canvi no aporta cap argument que permeti concloure que els motius i la motivació judicial de la denegació de les proves proposades són els mateixos en els dos casos que es pretenen comparar.


Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:



Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Jacques Marc Díaz contra l’aute del Tribunal Constitucional del 20 de novembre del 2006 que inadmetia a tràmit el recurs d’empara 2006-21-RE.



Segon


Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.


Acordat a Andorra la Vella, pel Tribunal Constitucional, el 10 de gener del 2007.




Didier Maus

Carles Viver Pi-Sunyer

President

Vicepresident




Miguel Herrero de Miñón

Magistrat