2007-31-RE

CAUSA 2007-31-RE


Número de registre 442-2007. Recurs d’empara


AUTE DE L’1 DE FEBRER DEL 2008

_______________________________________________________________

BOPA núm. 13, del 13 de febrer del 2008




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 16 de gener del 2008, per la representació processal del Sr. Joao Carlos Marques Rumor, mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 20 de desembre del 2007 sobre la inadmissió de la causa 2007-31-RE;


Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 20 de desembre del 2007;


Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Carles Viver Pi-Sunyer;




Antecedent únic


El 16 de gener del 2008, la representació processal del Sr. Joao Carlos Marques Rumor va formular un recurs de súplica per demanar la revocació de la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2007-31-RE, presentat per haver-se produït una presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció, a la defensa, a la presumpció d’innocència, a obtenir una decisió fonamentada en dret i a un procés degut, reconeguts a l’article 10 de la Constitució. Aquesta inadmissió a tràmit va ser acordada per l’aute del Tribunal Constitucional del 20 de desembre del 2007.


En el seu escrit de súplica, la part recurrent reprodueix novament els fets de la causa i afirma que no està d’acord amb la decisió d’inadmissió a tràmit del Tribunal Constitucional. Aquesta part reitera que s’han vulnerat els drets fonamentals abans esmentats, perquè s’ha condemnat el recurrent sense la més mínima prova que demostri la seva autoria en aquest crim.


Seguidament, el recurrent destaca una vegada més els detalls dels fets que, segons el seu parer, no són suficients per demostrar la seva culpabilitat.


Per acabar, demana l’admissió del seu recurs de súplica, la revocació de l’aute d’inadmissió a tràmit del recurs d’empara i el pronunciament d’una sentència que declari la vulneració dels drets al·legats i la retroacció de les actuacions al moment anterior de la vista oral davant el Tribunal Superior de Justícia, per tal que es dicti una nova sentència.




Fonament jurídic únic


En el recurs de súplica formulat contra l’aute d’aquest Tribunal Constitucional del 20 de desembre del 2007, mitjançant el qual no s’admet a tràmit el recurs d’empara presentat el 28 de setembre del 2007, el recurrent afirma que “no està d’acord amb dita decisió” que “interpreta que el que aquesta part demana són qüestions de legalitat en les quals el Tribunal Constitucional no hi pot entrar, donat que no s’al·lega cap conculcació de les garanties processals en relació a la pràctica de proves”. Pel recurrent la vulneració dels drets de l’article 10 de la Constitució s’hauria produït, ja que se’l va condemnar “sense la més mínima prova”.


Per fonamentar el seu recurs de súplica el recurrent no posa de manifest cap element nou que obligui al Tribunal a revisar les seves valoracions jurídiques i les seves conclusions. Es limita a obrir novament el debat de fons, tot reiterant que se l’ha condemnat sense prova. Aquesta va ser precisament la qüestió que va analitzar aquest Tribunal en el tràmit d’admissió i va concloure que hi havia prova suficient i que la valoració realitzada pel Tribunal Superior de Justícia no es podia considerar arbitrària. En relació amb l’existència de proves de càrrec aquest és l’únic contingut que garanteixen les disposicions de l’article 10 de la Constitució. No havent aportat cap element nou, hem de reiterar la conclusió assolida en l’aute recorregut.


Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:



Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Joao Carlos Marques Rumor contra l’aute del Tribunal Constitucional del 20 de desembre del 2007 sobre la inadmissió de la causa 2007-31-RE.



Segon


Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.



Acordat a Andorra la Vella, l’1 de febrer del 2008.





Didier Maus

Carles Viver Pi-Sunyer

President

Vicepresident





Miguel Herrero de Miñón

Magistrat