2007-34-RE

CAUSA 2007-34-RE


Número de registre 457-2007. Recurs d’empara


AUTE DE L’1 DE FEBRER DEL 2008

_______________________________________________________________

BOPA núm. 13, del 13 de febrer del 2008




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 14 de gener del 2008, per la representació processal de la Sra. Maryse Pignorel Jaffrelot, mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 20 de desembre del 2007 sobre la inadmissió de la causa 2007-34-RE;


Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 20 de desembre del 2007;


Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Carles Viver Pi-Sunyer;




Antecedent únic


El 14 de gener del 2008, la representació processal de la Sra. Maryse Pignorel Jaffrelot va formular un recurs de súplica per demanar la revocació de la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2007-34-RE, presentat per haver-se produït una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció, reconegut a l’article 10 de la Constitució. Aquesta inadmissió a tràmit va ser acordada per l’aute del Tribunal Constitucional del 20 de desembre del 2007.


En el seu escrit de súplica, la part recurrent manifesta que no està d’acord amb el raonament de la decisió del Tribunal Constitucional, ja que reitera que el Tribunal Superior de Justícia no només no ha valorat de forma minuciosa i no arbitrària les proves aportades, motivant el perquè se’n valoren unes més que unes altres, sinó que algunes proves no han estat valorades en absolut. Seguidament, aquesta part precisa aquests punts de manera detallada i conclou que les parts en un procediment han d’estar en igualtat de condicions i de poc serveix que es puguin aportar totes les proves que es creguin convenients si posteriorment no són examinades pels tribunals o són rebutjades de manera arbitrària.


Per acabar, demana l’admissió del seu recurs de súplica, la revocació de l’aute d’inadmissió a tràmit objecte de recurs, la consegüent admissió a tràmit del recurs d’empara 2007-34-RE i, en el seu dia, l’estimació de les seves pretensions.




Fonament jurídic únic


En el recurs de súplica interposat contra l’aute d’aquest Tribunal Constitucional del 20 de desembre del 2007, pel qual no s’admet a tràmit el recurs d’empara que va presentar el 17 d’octubre del mateix any, la recurrent al·lega que la sentència del Tribunal Superior de Justícia impugnada en empara no ha valorat totes les proves aportades, no ha motivat suficientment aquest fet i ha seguit un raonament que té fallides lògiques.


Per fonamentar el seu recurs de súplica la recurrent no porta davant d’aquest Tribunal cap element nou que l’obligui a revisar les valoracions jurídiques i la conclusió a la qual va arribar en l’aute objecte d’aquest recurs de súplica. Es limita a obrir de nou el debat de fons que ja va ser enjudiciat per aquest Tribunal, que també ha de reiterar que de la lectura completa i global de la sentència recorreguda es dedueix que el Tribunal Superior de Justícia ha valorat totes les proves, ho ha fet de manera no arbitrària i el raonament que porta de les premisses a la conclusió assolida no és arbitrari, ni des del punt de vista lògic, ni des del punt de vista jurídic.



Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:



Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la Sra. Maryse Pignorel Jaffrelot contra l’aute del Tribunal Constitucional del 20 de desembre del 2007 sobre la inadmissió de la causa 2007-34-RE.



Segon


Notificar aquest aute a la representació processal de la recurrent, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.



Acordat a Andorra la Vella, l’1 de febrer del 2008.





Didier Maus

Carles Viver Pi-Sunyer

President

Vicepresident





Miguel Herrero de Miñón

Magistrat