2009-12-RE

CAUSA 2009-12-RE


Número de registre 247-2009. Recurs d’empara


AUTE DEL 21 DE DESEMBRE DEL 2009

_______________________________________________________________

BOPA núm. 1, del 7 de gener del 2010



En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 23 d’octubre del 2009, per la representació processal del Sr. Toby Nigel Ball, mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 12 d’octubre del 2009 sobre la inadmissió de la causa 2009-12-RE;


Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 12 d’octubre del 2009;


Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Didier Maus;




Antecedent únic


El 23 d’octubre del 2009, la representació processal del Sr. Toby Nigel Ball va formular un recurs de súplica per demanar la revocació de la inadmissió a tràmit del recurs d’empara 2009-12-RE, presentat per haver-se produït una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció i del dret a un procés degut, reconeguts a l’article 10 de la Constitució.


Aquesta part manifesta que no s’ha vulnerat els drets esmentats pel fet que el Tribunal Superior de Justícia no hagués donat l’aclariment demanat, sinó que la vulneració s’havia produït pel contingut mateix de la decisió quan considera que no es poden executar els autes recaiguts en el procés de separació matrimonial, ja que existeix un procediment de divorci en fase d’apel·lació i que s’ha d’esperar la sentència definitiva de divorci i que aquesta és la que s’haurà d’executar.


Segons el parer d’aquesta part no existeix cap justificació legal per aturar l’execució d’una anterior ferma i definitiva i si no es poden executar les resolucions dictades en el procés de separació quin sentit tindria acudir a un procés de separació matrimonial previ al procés de divorci. Aquests fets vulneren els drets a la jurisdicció i a un procés degut del recurrent i el situen en indefensió, ja que s’impedeix que es restableixi el règim de visita dels seus fills acordat des del 19 de juny del 2009.


Per acabar, aquesta part demana que s’atorgui l’empara constitucional demanada, que es declari que s’han vulnerat els drets al·legats i que es reposi la part recurrent en la plenitud del seu dret mitjançant l’adopció de les mesures necessàries.




Fonament jurídic únic


En el seu recurs de suplica, el Sr. Toby Nigel Ball al·lega novament que el seu dret a la jurisdicció, reconegut a l’article 10 de la Constitució ha estat vulnerat.


El Tribunal Constitucional ha declarat, de manera constant, que el recurs de súplica no té per objecte fer jutjar de nou una causa, sinó, si s’escau, atraure l’atenció del Tribunal Constitucional sobre elements de fet o de dret nous que no coneixia abans de la seva decisió. Aquest seria el cas si, per exemple, succeïssin, entre la presentació del recurs i la decisió del Tribunal Constitucional, modificacions de l’estat civil dels recurrents, permutes immobiliàries o el descobriment d’una nova instància judicial, sense que aquest n’estès informat. Així mateix, l’adopció d’una nova llei o una decisió molt recent del Tribunal Europeu dels Drets Humans, desconegudes pel Tribunal en el moment de la seva presa de decisió podrien ser de naturalesa a ser tingudes en consideració (aute del 12 d’octubre del 2009, recaigut en la causa 2009-7-RE).


En aquesta causa, el recurrent mateix indica, d’una banda, que reprèn les consideracions processals exposades en el seu escrit de recurs d’empara i, d’altra banda, que les decisions jurisdiccionals pronunciades en els litigis que l’oposen a la part defenent vulneren els seus drets a la jurisdicció i a un procés degut.


Aquests arguments no constitueixen elements nous en el sentit de la jurisprudència esmentada d’aquest Tribunal. Per consegüent, aquest recurs ha de ser desestimat.


Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,



DECIDEIX:


Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Toby Nigel Ball, contra l’aute del Tribunal Constitucional del 12 d’octubre del 2009 sobre la inadmissió de la causa 2009-12-RE.



Segon


Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.



Acordat a Andorra la Vella, el 21 de desembre del 2009.





Carles Viver Pi-Sunyer Pierre Subra de Bieusses

President

Vicepresident





Didier Maus

Magistrat