2009-27-RE


CAUSA 2009-27-RE


Número de registre 500-2009. Recurs d’empara


AUTE DEL 7 DE JUNY DEL 2010

_______________________________________________________________

BOPA núm. 33, del 16 de juny del 2010




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 16 d’abril del 2010, per la representació processal del Sr. J. F. R. D. S. i de la Sra. M. D. C. F. P., mitjançant el qual interposa recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 15 de març del 2010 sobre la inadmissió de la causa 2009-27-RE;



Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);


Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 37.2, 38 i 94;


Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 15 de març del 2010;



Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Didier Maus;




Antecedent únic


El 16 d’abril del 2010, la representació processal del Sr. J. F. R. D. S. i de la Sra. M. D. C. F. P. va formular un recurs de súplica en què dilucida que no demana al Tribunal Constitucional que actuï com un tercer grau de jurisdicció o com un tribunal de cassació sinó, que consideri que els tribunals ordinaris van sostenir un raonament que no és coherent i que és arbitrari, ja que existien proves de la comissió dels fets al·legats que no havien estat tingudes en compte.


Aquesta part reprodueix les proves que, segons el seu parer, no van ser considerades, i conclou, per tant, que s’ha vulnerat el dret a la defensa i el dret a un procés degut, perquè la inadmissió de les diligències proposades en l’escrit de querella són pertinents, idònies i rellevants per a la resolució del procés.


Finalment, aquesta part demana que s’admeti a tràmit el recurs d’empara 2009-27-RE, que es dicti una sentència que atorgui l’empara sol·licitada, que anul·li les resolucions objecte de recurs i que declari la continuació de la instrucció de les diligències prèvies “havent de decidir el Batlle instructor sobre l’admissió a tràmit de la querella criminal presentada, i reposant a la part recurrent en la plenitud del seu dret mitjançant l’adopció de les mesures necessàries.




Fonament jurídic únic


Mitjançant aute del 15 de març del 2010, el Tribunal Constitucional va inadmetre a tràmit el recurs d’empara interposat per la representació processal del Sr. J. F. R. D. S. i de la Sra. M. D. C. F. P., el qual va ser notificat als recurrents el 12 d’abril del 2010.


El 16 d’abril següent, la representació processal esmentada va presentar un recurs de súplica contra aquesta decisió en què manifesta novament que s’ha produït una vulneració dels drets fonamentals reconeguts a l’article 10 de la Constitució, particularment pel que fa a la pràctica de les proves.


Aquest Tribunal ha declarat, de manera constant, que el recurs de súplica no té per objecte fer jutjar de nou una causa, sinó, si s’escau, atraure l’atenció del Tribunal Constitucional sobre elements de fet o de dret nous desconeguts abans de dictar la seva decisió. Aquest seria el cas si, per exemple, succeïssin, entre la presentació del recurs i la decisió del Tribunal Constitucional, modificacions de l’estat civil dels recurrents, permutes immobiliàries o el descobriment d’una nova instància judicial, sense que aquest n’estès informat. Així mateix, l’adopció d’una nova llei o d’una decisió molt recent del Tribunal Europeu dels Drets Humans, desconegudes pel Tribunal en el moment de la seva presa de decisió podrien ser de naturalesa a ser tingudes en consideració (aute del 12 d’octubre del 2009, recaigut en la causa 2009-7-RE).


En aquesta causa, els recurrents indiquen que consideren reproduïts els arguments que ja van desenvolupar en el seu escrit de recurs d’empara, i sense aportar cap element nou, demanen al Tribunal la revisió del seu aute i l’atorgament de l’empara sol·licitada.


Els arguments invocats en aquest recurs de súplica no poden ser considerats com a nous en el sentit donat per la jurisprudència d’aquest Tribunal.


En aquestes condicions el recurs de súplica ha de ser desestimat.



Per tot el que s’ha exposat,


El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,




DECIDEIX:




Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. J. F. R. D. S. i de la Sra. M. D. C. F. P, contra l’aute del Tribunal Constitucional del 15 de març del 2010 sobre la inadmissió de la causa 2009-27-RE.



Segon


Notificar aquest aute a la representació processal dels recurrents, al president de la Batllia, al president del Tribunal de Corts i al Ministeri Fiscal.



Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.


Acordat a Andorra la Vella, el 7 de juny del 2010.





Carles Viver Pi-Sunyer Pierre Subra de Bieusses

President

Vicepresident





Didier Maus

Juan A. Ortega Díaz-Ambrona

Magistrat

Magistrat