2010-1, 2, 3 i 4-PI

CAUSA 2010-1, 2, 3 i 4-PI

 

Números de registre: 147-2010, 148-2010, 149-2010 i 150-2010

Accions incidentals d’inconstitucionalitat

 

AUTE DEL 8 DE NOVEMBRE DEL 2010

_______________________________________________________________

BOPA núm. 65, del 17 de novembre del 2010

 

En nom del Poble Andorrà,

 

El Tribunal Constitucional,

 

Ateses les accions incidentals d’inconstitucionalitat interposades pel Tribunal de Corts, el 31 de març del 2010, que plantegen davant el Tribunal Constitucional la qüestió de si els articles 24 i 25.1 del Codi de procediment penal que restringeixen l’assistència lletrada a partir de les 24 hores de la detenció són conformes a la Constitució i al Conveni per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals;

 

Vista la Constitució;

 

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional;

 

Vista la sentència del 7 de setembre del 2010 recaiguda en aquesta causa;

 

Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Didier Maus;

 

Considerant que el 10 de setembre del 2010, la representació processal dels Srs. Juan Antonio Olivares Redondo i Rafel De Ena Aguarod, coadjuvants en aquesta causa, va presentar un escrit mitjançant el qual manifesta que la manca d’inclusió de la frase “Llevat en els supòsits d’aplicació retroactiva favorable” de l’article 58.2 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional en el moment de redactar els efectes de la sentència recaiguda en aquesta causa és, sens dubte, un error material del Tribunal Constitucional.

 

Considerant que afegeix que “Aquest Tribunal Constitucional ha de ser coneixedor que existeixen multitud de causes en les que s’ha acordat la suspensió fins la resolució de la qüestió prèvia formulada, malgrat aquestes causes no formin part de les quatre causes acumulades en el marc del present procediment. Això vol dir que amb el redactat actual, malgrat la sentència tingui efectes favorables, no s’aplicarà a aquells justiciables que no han estat part al present procediment. Si això fos així, i a criteri d’aquesta part, ens trobaríem davant d’una arbitrarietat judicial i d’una vulneració del principi d’igualtat (que no dret), tota vegada que la qüestió prèvia no és un procediment d’empara impulsat pels ciutadans, sinó que són els tribunals ordinaris els quins decideixen la seva formulació o no, el que implicaria, amb el redactat actual, una vulneració dels drets de tots aquells ciutadans que no han estat part per quan la seva causa està pendent de judici o per quan el tribunal ha acordat la suspensió de la causa sense formular qüestió prèvia.”

 

Considerant que demana que per tal d’esmenar aquest error material s’inclogui “Llevat en els supòsits d’aplicació retroactiva favorable”, en els termes previstos per l’article 58.2 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional i, subsidiàriament, es desestimi la petició formulada en aquest escrit, confirmant el redactat de la sentència.



 

Fonament jurídic únic

 

Mitjançant un escrit del 10 de setembre del 2010, l’advocat, Sr. Josep Antoni Silvestre Cánovas, en representació dels Srs. Juan Antonio Olivares Redondo i Rafel De Ena Aguarod demana al Tribunal Constitucional de rectificar un punt, que segons el seu parer és un error material, en la sentència del 7 de setembre del 2010, recaiguda en la causa 2010-1, 2, 3 i 4-PI en què es declara que l’incís “al cap de 24 hores de la seva detenció” de l’apartat d) de l’article 24 i els incisos “transcorregudes 24 hores de la seva detenció” i “transcorregut el termini de 24 hores a partir de la detenció” de l’article 25.1 del Codi de procediment penal són contraris a la Constitució, i per tant nuls.

 

El Sr. Josep Antoni Silvestre Cánovas al·lega que el Tribunal ha comès un error material en el segon apartat del dispositiu pel fet de no reprendre les paraules “Llevat en els supòsits d’aplicació retroactiva favorable” establertes al començament de la segona frase de l’article 58.2 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional.

 

Addueix que aquesta absència és font d’incomprensió, i, fins i tot, en dificulta l’aplicació i demana al Tribunal que completi el dispositiu incloent l’oració esmentada.

 

Tot i que el recurs de rectificació d’error material no figura en la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, el Tribunal Constitucional es va pronunciar implícitament en l’aute del 7 d’octubre del 2005 (causa 2005-21-RE): el recurs de rectificació d’error material, que és diferent d’una petició d’aclariment d’una resolució, és admissible, a condició que es tracti vertaderament de corregir errors purament materials de dret o de fet.

 

Un recurs com aquest no pot tenir per objecte completar el contingut del dispositiu d’una decisió o d’interpretar-lo.

 

Tanmateix, cal igualment destacar que pel que fa als representats del Sr. Josep Antoni Silvestre Cánovas la sentència del 7 de setembre del 2010 se’ls hi aplica directament. D’això se’n deriva que aquest advocat no té la legitimació activa per presentar aquesta demanda.

 

En qualsevol cas, pel que fa a l’aplicació retroactiva favorable, no es va incloure expressament a la decisió cap referència a aquest incís de l’article 58.2 de la Llei esmentada, ja que correspon als jutges competents, al legislador i, si s’escau, al Tribunal Constitucional, en el cas d’un recurs d’empara donar tot el seu abast a la sentència esmentada.

 

En aquestes condicions, el recurs del Sr. Josep Antoni Silvestre Cánovas, que tendeix a completar el segon punt del dispositiu de l’aute del 7 de setembre del 2010, ha de ser rebutjat.

 

DECIDEIX:

 

Primer

 

Desestimar la petició formulada en l’escrit presentat el 10 de setembre del 2010 per l’advocat, Sr. Josep Antoni Silvestre Cánovas, i confirmar el redactat de la sentència.

 

Segon

 

Notificar aquest aute a la representació processal dels Srs. Juan Antonio Olivares Redondo i Rafel De Ena Aguarod, al Tribunal de Corts i al Ministeri Fiscal.

 

Tercer

 

Publicar aquest aute, d'acord amb el que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.

 

Acordat a Andorra la Vella, el 8 de novembre del 2010.




 

Pierre Subra de Bieusses Juan A. Ortega Díaz-Ambrona

President

Vicepresident




 

Didier Maus

Carles Viver Pi-Sunyer

Magistrat

Magistrat