2012-24-RE

CAUSA 2012-24-RE


Aute del Tribunal Constitucional del 15-3-2013 relatiu al recurs de súplica sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2012-24-RE


Número de registre 529-2012. Recurs d’empara


Aute del 15 de març del 2013

_______________________________________________________________

BOPA núm. 16, del 3 d’abril del 2013




En nom del Poble Andorrà;


El Tribunal Constitucional;


Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 21 de febrer del 2013, per la representació processal del Sr. Jesús María Zalacain Iturrioz, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 5 de febrer del 2013 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2012-24-RE;



Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);



Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 36.2, 37.2, 38 i 94;



Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 5 de febrer del 2013;



Escoltat l’informe de la magistrada ponent, Sra. Laurence Burgorgue-Larsen;




Antecedent únic


El 21 de febrer del 2013, la representació processal del Sr. Jesús María Zalacain Iturrioz va formular un recurs de súplica en què, després de recordar el contingut i la vigència de diversos articles del Conveni per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals, els seus protocols, les recomanacions i les resolucions del Consell de Ministres del Consell d’Europa, així com l’article 10 de la Constitució, reitera les seves al·legacions exposades anteriorment sobre el recurs d’audiència i els motius pels quals no es va interposar.


Pel que fa a la consideració del Tribunal Constitucional sobre l’article 6 de la Constitució en relació amb l’abast del recurs d’empara constitucional, manifesta el seu desacord i cita la sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans del cas Puncernau c/ Andorra, de la qual, segons la seva interpretació, l’expulsió definitiva comporta una discriminació i una contravenció dels principis en què es basa el dret sancionador andorrà. Desenvolupa, novament, els motius pels quals, segons el seu parer, aquesta pena d’expulsió definitiva és inconstitucional.


Per acabar, demana que es reconsideri la decisió de la inadmissió a tràmit del seu recurs d’empara.




Fonament jurídic únic


De manera constant, aquest Tribunal Constitucional recorda que el recurs de suplica no té per objecte permetre jutjar de nou una causa, sinó, si s’escau, atraure l’atenció sobre elements de fet o de dret, dels quals no s’havia pogut tenir coneixement abans de pronunciar-se sobre l’empara plantejada.


Ara bé, a la llum dels elements presentats en el marc d’aquest recurs de súplica, és evident que la demanda presentada no acompleix les condicions establertes per la jurisprudència tradicional assentada per aquest Tribunal.


Efectivament, l’argumentació desenvolupada per la representació processal del recurrent, a banda de no correspondre a la precisió que exigeix l’article 36 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, únicament reprèn els elements que ja van ser jutjats de manera motivada per les jurisdiccions ordinàries en relació amb la seva renúncia al recurs d’audiència i amb l’estatut dels estrangers en el marc dels procediments d’expulsió. El Tribunal Constitucional ja s’ha pronunciat motivadament sobre tots aquests elements en l’aute del 5 de febrer del 2012 i no té cap motiu nou que li permeti canviar allò en què ja s’ha pronunciat.


El fet que el recurrent invoqui un element de dret nou quan esmenta la sentència Puncernau c/ Andorra del 13 de juliol del 2004, no canvia en res aquesta constatació. Ho fa de manera errònia en la mesura en què aquesta jurisprudència no té a veure amb les mesures d’expulsió dels estrangers, sinó sobre qüestions de discriminació en matèria successòria.



Per tot el que s’ha exposat,



El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,




DECIDEIX:




Primer


Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Jesús María Zalacain Iturrioz contra l’aute del Tribunal Constitucional del 5 de febrer del 2013 que inadmetia a tràmit el recurs d’empara 2012-24-RE.




Segon


Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.




Tercer


Publicar aquest aute, d’acord amb el que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.



Acordat a Andorra la Vella, el 15 de març del 2013.





Juan A. Ortega Díaz-Ambrona Laurence Burgorgue-Larsen

President

Vicepresidenta





Carles Viver Pi-Sunyer Pierre Subra de Bieusses

Magistrat

Magistrat