2014-37-RE

CAUSA 2014-37-RE
(Martin Jaen c/ SAAS)
 
Aute del Tribunal Constitucional del 19-1-2015 relatiu al recurs d’empara 2014-37-RE
 
Número de registre 455-2014. Recurs d'empara
 
Aute del 19 de gener del 2015
                                                                                                                                                          
BOPA núm. 8, del 28 de gener del 2015
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l’escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 22 de desembre del 2014, per la representació processal de la Sra. Emília Martin Jaen, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l’aute del Tribunal Constitucional del 15 de desembre del 2014 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2014-37-RE;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);
 
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 36.2, 37.2, 38 i 94;
 
 
Vist l’aute esmentat del Tribunal Constitucional del 15 de desembre del 2014;
 
 
Escoltat l’informe del magistrat ponent, Sr. Isidre Molas Batllori;
 
 

Antecedent únic

 
El 22 de desembre del 2014, la representació processal de la Sra. Emília Martin Jaen va formular un recurs de súplica en què manifesta que la recurrent va presentar l'escrit de nul·litat d'actuacions el mateix dia que li va ser lliurat per la seva representació lletrada, sense ser conscient d'haver-lo presentat extemporàniament.
 
La recurrent al·lega que desconeix els terminis de presentació dels escrits i el seu còmput. Va fer confiança a la seva representació lletrada i és, doncs, evident que aquest fet és una causa externa a la seva voluntat de presentar l'incident de nul·litat d'actuacions dins el termini previst, el qual va ser presentat extemporàniament per consideracions i raons que no li són imputables. Segons el seu parer, aquesta és, per tant, una circumstància excepcional que no es pot obviar i que s'ha de tenir en consideració a l'hora de determinar l'admissibilitat del seu recurs d'empara.
 
Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que tingui per formulat aquest recurs de súplica i que revoqui l'aute impugnat a l'efecte de dictar-ne un altre que admeti a tràmit el recurs d'empara presentat per la recurrent.
 
 

Fonament jurídic únic

 
El Tribunal Constitucional recordava en la causa 2014-38-RE que: “D’acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional (veg. p. ex. les causes 2012-29-RE i 2013-24-RE), l’acceptació d’un recurs de súplica està condicionada per la presentació, per part del recurrent, d’elements de fet o de dret nous. Si aquests elements no es duen al coneixement del Tribunal Constitucional, aquest no pot acceptar el recurs de súplica”. Aquest recurs de súplica no aporta cap element nou que sigui determinant per modificar la posició del Tribunal Constitucional; per bé que reitera i explana els arguments que ja va adduir en el seu recurs d’empara.
 
No correspon, doncs, la revocació de l’aute d’inadmissió a tràmit del recurs d’empara. La recurrent no havia esgotat tots els mitjans previstos per la llei per la defensa dels seus drets davant la jurisdicció ordinària, puix que els tràmits processals establerts per les lleis resulten indispensables tal com el Tribunal Constitucional havia declarat en l’aute del 21 de desembre del 2009, dictat en la causa 2009-22-RE, i que va reiterar novament en l’aute del 15 de desembre del 2014 d’aquesta causa: “les normes processals no són mers formalismes, sinó regles que incorporen i afecten a valors i principis constitucionals i a drets fonamentals. Coadjuven de manera molt rellevant a la realització de l’Estat de Dret i al correcte exercici del poder judicial (...), el seu respecte escrupolós té tanta transcendència com el de les regles substantives, de les quals sovint és difícil precisar-ne les diferències de naturalesa”.
 
El Tribunal Constitucional ha examinat novament la causa adduïda en l’escrit de súplica per la recurrent per tal de comprovar si es tractava d’una situació excepcional que no hagués estat l’al·legada abans. El recurs de súplica reitera l’escrit del recurs d'empara en què exposa que l'incident de nul·litat d'actuacions va ser presentat el 18 de juny del 2014 i que la recurrent no havia tingut la "intenció d’abandonar el seu dret”, tot i afegir que va presentar l’escrit “el mateix dia que li fou lliurat per part del lletrat”. No es tracta d’una situació de força major irresistible o d’un fet desconegut en el seu moment i que hagués pogut influir en la decisió de Tribunal Superior de Justícia. Aquest recurs de súplica no presenta, doncs, nous elements de fet o de dret.
 
Per tot allò que s’ha exposat,
 
 
El Tribunal Constitucional del Principat d’Andorra,
 
 
 
DECIDEIX:
 
 
Primer
 
Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la Sra. Emília Martin Jaen contra l’aute del Tribunal Constitucional del 15 de desembre del 2014 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2014-37-RE.
 
 
Segon
 
Notificar aquest aute a la representació processal de la recurrent, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
Tercer
 
Publicar aquest aute, d’acord amb allò que disposa l’article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 19 de gener del 2015.
 
 
 
 
Laurence Burgorgue-Larsen                                                Isidre Molas Batllori
Presidenta                                                                                    Vicepresident
 
 
 
 
Pierre Subra de Bieusses                                            
Magistrat