2015-21-RE

CAUSA 2015-21-RE
(Sans Leon c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 298-2015. Recurs d'empara
 
Aute de l'11 de gener del 2016
_________________________________________________________________
BOPA núm. 8, del 27 de gener del 2016
 
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 19 de novembre del 2015, per la representació processal del Sr. Albert Sans Leon, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 9 de novembre del 2015 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2015-21-RE;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 36.2, 37.2, 38 i 94;
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 9 de novembre del 2015;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Isidre Molas Batllori;
 
 
 

Antecedent únic

 
El 19 de novembre del 2015, la representació processal del Sr. Albert Sans Leon ha presentat un recurs de súplica en què reitera les al·legacions i les pretensions presentades en el marc del seu recurs d'empara.
 
En primer lloc, recorda que s'havien denegat les recusacions presentades contra el Fiscal general i una magistrada del Tribunal de Corts per enemistat manifesta tant amb el lletrat d'aquesta causa, com amb el recurrent. D'aquests fets se'n derivaria la vulneració del principi acusatori, del principi de legalitat i del dret a un procés degut, ja que segons el seu parer el Ministeri Fiscal no s'hagués hagut de personar en la causa, deixant que fos l'acusació particular que ho fes, si així ho considerava oportú. Així mateix, s'hauria vulnerat el dret a un tribunal imparcial predeterminat, pel fet de l'enemistat manifesta de la magistrada recusada.
 
En segon lloc, afirma que hauria vulnerat el seu dret a la defensa, ja que en el marc de les recusacions aquesta part no havia tingut còpia ni de l'informe de la magistrada recusada, ni de l'Acord del Consell Superior de la Justícia, per tant aquesta part no va poder saber els motius pels quals s'havien desestimat les recusacions esmentades.
 
Seguidament, pel que fa al fons de la causa, al·lega una manca d'exercici probatori de l'acusació, analitzant les proves obrant en les actuacions i mitjançant les quals considera que no permeten demostrar que el recurrent amenacés ningú. Per tant s'hauria vulnerat la seva presumpció d'innocència.
 
Aquesta part considera també que les sentències impugnades estarien insuficientment fonamentades. Analitza cada una d'aquestes resolucions i conclou que no es fonamenten en cap prova concreta i que ometen les declaracions dels testimonis, així com les proves de descàrrec.
 
Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que reconsideri la inadmissió a tràmit d'aquest recurs d'empara i modifiqui l'aute impugnat en el sentit d'admetre a tràmit el recurs d'empara interposat en el seu dia pel Sr. Albert Sans Leon.
 
 
 

Fonament jurídic únic

 
L'admissió a tràmit del recurs de súplica previst en els articles 38 i 39 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional es connecta amb la presentació de nous elements de Dret, o d'uns fets que no haguessin estat posats en coneixement del Tribunal Constitucional amb anterioritat a la seva decisió, i per tant, que aquest no hagués pogut valorar durant l'examen del recurs d'empara. En aquest cas, el recurrent reitera i incideix en idèntiques consideracions, arguments i fets que en el recurs d'empara.
 
Per tot allò que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
DECIDEIX:
 
Primer
 
Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Albert Sans Leon contra l'aute del Tribunal Constitucional del 9 de novembre del 2015 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2015-21-RE.
 
 
Segon
 
Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
Tercer
 
Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, l'11 de gener del 2016.
 
 
 
 
Laurence Burgorgue-Larsen                                                      Isidre Molas Batllori
Presidenta                                                                                           Vicepresident
 
 
 
 
Pierre Subra de Bieusses                                          Juan A. Ortega Díaz-Ambrona
Magistrat                                                                                                     Magistrat