2015-39-RE

CAUSA 2015-39-RE
(Rodríguez Galdeano i d'altres c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 429-2015. Recurs d'empara
 
Aute del 9 de novembre del 2015
_________________________________________________________________
BOPA núm. 79, del 18 de novembre del 2015
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 12 d'octubre del 2015, per la representació processal de les Sres. Encarnació Rodríguez Galdeano, Ramona Samper Torres i Carmen Ribera Pernal i del Sr. Diego Sánchez Viladrich, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra la inactivitat de la Justícia, per una presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció i a un procés degut, en el seu vessant del dret a un judici de durada raonable, reconeguts a l'article 10 de la Constitució;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98 c);
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment l'article 23 b) i el títol IV, capítol sisè;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Juan Antonio Ortega Díaz-Ambrona;
 
 
 
Antecedents
 
Primer
 
El 12 d'octubre del 2015, la representació processal de les Sres. Encarnació Rodríguez Galdeano, Ramona Samper Torres i Carmen Ribera Pernal i del Sr. Diego Sánchez Viladrich, va interposar un recurs d'empara contra la inactivitat de la Justícia, per una presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció i a un procés degut, en el seu vessant del dret a un judici de durada raonable, reconeguts a l'article 10 de la Constitució.
 
En aquest recurs es demanava al Tribunal Constitucional que atorgués l'empara sol·licitada, que declarés la vulneració dels drets esmentats, que "compel·leixi l'Hble. Batllia, o declari la seva obligació, de procedir sense més demora ni dilació a dictar Sentència en la causa núm. 0340-6/2009" i que declarés que els recurrents tenen dret a ser indemnitzats per l'Estat andorrà pel perjudici sofert.
 
 
Segon
 
El 27 d'octubre del 2015, la mateixa representació processal dels recurrents anteriorment esmentats va presentar desistiment del recurs d'empara interposat, ja que el 20 d'octubre del 2015 es va notificar a aquesta part la sentència dictada per la Batllia.
 
En aquest escrit signat per la representació lletrada de les parts recurrents demana al Tribunal Constitucional que: "vulgui tenir per presentat aquest escrit, l'admeti, i, en mèrits del que en el mateix s'exposa, vulgui tenir per formulat desistiment del recurs d'empara presentat en data 12 d'octubre del 2015, i, a l'ensems, vulgui procedir a l'arxiu definitiu del procediment que s'hagués obert a resultes de l'escrit d'aquesta part."
 
 
 
Fonament jurídic únic
 
Aquest recurs d'empara, presentat per una suposada inactivitat de la Justícia, en què s'al·lega la vulneració dels drets a la jurisdicció i a un procés degut de durada raonable perd la seva base, en gran mesura, pel fet que la Batllia ha dictat sentència abans que aquest Tribunal s'hagi pogut pronunciar en relació amb la seva admissió a tràmit.
 
Per consegüent, la sol·licitud de desistiment és raonable, sense que aparegui cap raó d'interès públic que pogués justificar el seu manteniment.
 
L'article 23 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional assenyala que correspon al Ple del Tribunal decidir jurisdiccionalment sobre: "b) Tots els supòsits de decaïment de l'acció per incompareixença, renúncia, aplanament, caducitat o qualsevulla altra causa que posi fi al procediment o procés abans que finalitzi."
 
El cas del desistiment entra dins l'ampli supòsit d'aquest precepte i, per tant, ara ha de ser objecte d'una decisió jurisdiccional.
 
En aquest sentit cal accedir a allò sol·licitat per la part recurrent tenint-la, doncs, per desistida i apartada del recurs, posant fi al procés amb l'arxiu de les actuacions, tot això condicionat amb el fet que la representació processal dels recurrents presenti un poder suficient a aquest efecte o que els recurrents mateixos ratifiquin en persona el desistiment.
 
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
 
DECIDEIX:
 
 
 

Primer

 
Condicionat a la presentació d'un poder suficient per desistir per part de la representació processal dels recurrents o mitjançant la ratificació personal dels recurrents mateixos, posar fi al recurs d'empara presentat per la representació processal de les Sres. Encarnació Rodríguez Galdeano, Ramona Samper Torres i Carmen Ribera Pernal i del Sr. Diego Sánchez Viladrich, amb el subsegüent arxiu d'aquestes actuacions.
 
 
Segon
 
Notificar aquest aute a la representació processal dels recurrents, al president de la Batllia i al Ministeri Fiscal.
 
 
Tercer
 
Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 9 de novembre del 2015.
 
 
 
 
Laurence Burgorgue-Larsen                                                        Isidre Molas Batllori
Presidenta                                                                                              Vicepresident
 
 
 
 
Pierre Subra de Bieusses                                           Juan A. Ortega Díaz-Ambrona
Magistrat                                                                                                        Magistrat