2016-31 i 27-2-RE

CAUSA 2016-31 i 27-2-RE
(Miquel Prats c/ Principat d'Andorra)
 
Números de registre: 380-2016 i 474-2016. Recursos d'empara
 
Aute del 20 de desembre del 2016
_________________________________________________________________
BOPA núm. 78, del 28 de desembre del 2016
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 19 de setembre del 2016, per la representació processal del Sr. Joan Pau Miquel Prats, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra l'aute del 10 de juliol del 2016, dictat per la Secció d'Instrucció Especialitzada 1 de la Batllia, i contra els autes del 3 i del 31 d'agost del 2016, dictats pel Tribunal de Corts, per una presumpta vulneració del dret a la llibertat, reconegut a l'article 9 de la Constitució i dels drets a la jurisdicció i a obtenir una decisió fonamentada en Dret, reconeguts ambdós a l'article 10 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada, que adopti les mesures per reposar el dret vulnerat fent cessar la pròrroga de la presó provisional i declarant nuls els autes impugnats;
 
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 7 de novembre del 2016, per la representació processal del Sr. Joan Pau Miquel Prats, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra la sentència del 24 d'octubre del 2016, dictada per la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia, i per remissió, contra l'aute de l'11 de març del 2016, dictat per la Batllia, contra l'aute confirmatori de l'anterior del 5 d'abril del mateix any, dictat pel Tribunal de Corts, i, contra l'aute del 19 de maig també del 2016, dictat per la Batllia de Guàrdia, per una presumpta vulneració del dret a la llibertat, reconegut a l'article 9 de la Constitució i reconegut, com a principi inspirador de l'Estat, a l'article 1.2 d'aquesta mateixa Constitució i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada, que declari la vulneració del dret esmentat, que adopti les mesures per reposar el dret fonamental vulnerat "fent cessar la pròrroga de la presó provisional declarant nuls els autes en què s'ha acordat" i que declari la responsabilitat del poder judicial de l'Estat per l'error comés, d'acord amb les disposicions de l'article 92.2 de la Constitució;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 9, 10, 41, 88 i 98 c);
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 34.3 i 35.2, així com el títol IV, capítol sisè;
 
 
Vist l'informe del Ministeri Fiscal del 17 d'octubre del 2016, en relació amb la causa 2016-31-RE;
 
Vist l'informe del Ministeri Fiscal del 6 de desembre del 2016, en relació amb la causa 2016-27-2-RE;
 
 
Considerant que, d'acord amb l'article 34.3 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, es podrà decidir en qualsevol moment de la tramitació acumular varis assumptes en un de sol per raó d'identitat o semblança d'objecte, i que en aquest supòsit serà ponent el magistrat que es trobi coneixent de l'assumpte repartit en primer lloc, el Tribunal Constitucional acorda acumular els recursos 2016-31-RE i 2016-27-2-RE.
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Juan Antonio Ortega Díaz-Ambrona;
 
 
 
Fonaments jurídics
 
 
Primer
 
Els dos recursos d'empara als quals es refereixen les causes esmentades més amunt, coincideixen en la pretensió formulada davant aquest Tribunal: sol·liciten que la mesura preventiva de presó provisional, prorrogada diverses vegades per períodes successius de quatre mesos, dictada contra el Sr. Joan Pau Miquel Prats, sigui aixecada i substituïda per un arrest domiciliari amb control monitoritzat.
 
L'origen de la presó provisional en ambdues causes es troba en el processament del Sr. Joan Pau Miquel Prats per fets indiciàriament constitutius d'un delicte major continuat de blanqueig de diners o de valors, amb la circumstància de grup organitzat, d'habitualitat i en el marc d'un establiment bancari (sumari 8000081/2015). Es tractaria de conductes tipificades i penades en els articles 409 i 410 del Codi penal.
 
Encara que l'acció exercitada en cada cas no és la mateixa i fa referència a una pròrroga diferent de la presó, es produeix en la decisió que s'adopti en cada una d'elles un condicionament recíproc i una similitud d'objecte evident. Per consegüent, és procedent acordar l'acumulació d'ambdues causes per a la seva resolució en una sola sentència, d'acord amb allò que disposa l'article 34.3 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional.
 
 
Segon
 
Partint d'aquesta acumulació, cal instrumentar l'aportació, la fixació o la precisió de certes dades que han de conduir a facilitar la millor decisió d'aquests dos processos. Totes elles giren al voltant de les característiques, condicions de control i garanties reals de l'arrest domiciliari monitoritzat que se sol·licita, la durada real fins a data d'avui de la presó provisional, la conclusió del sumari i les previsions raonables de la data de l'inici del judici oral. Per això, d'acord amb l'article 35.2 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, s'acorda d'ofici requerir les autoritats competents per tal que realitzin determinades actuacions complementàries i clarificadores:
 
 
1. un informe penitenciari que especifiqui el nombre de dies que el recurrent ha estat empresonat fins a la data actual, així com les possibles incidències relatives al seu comportament que hagin pogut succeir durant aquest temps i si existeixen altres processats en la mateixa causa que es trobin en presó provisional;
 
2. un informe policial i governatiu sobre les característiques del sistema d'arrest domiciliari monitoritzat existent, la seva experiència i la seva eficàcia previsible i raonable per evitar intents de fugida de la persona arrestada;
 
3. i, un informe sobre l'estat actual d'aquesta causa i les perspectives de data previsible i aproximada de l'inici del judici oral.
 
 
D'aquests informes se'n donarà trasllat al Ministeri Fiscal i al recurrent per tal que puguin presentar les al·legacions que considerin escaients sobre els seus continguts.
 
 
 
DECIDEIX:
 
 
 
Primer
 
Acordar l'acumulació dels recursos d'empara 2016-31-RE i 2016-27-2-RE.
 
 
 
Segon
 
Requerir els informes assenyalats en el segon fonament jurídic d'aquest aute.
 
 
 
Tercer
 
Traslladar aquest aute i els informes rebuts en el seu moment, al Ministeri Fiscal i a la part recurrent, perquè puguin al·legar i pronunciar-se en Dret en un termini habilitat oportunament a aquest efecte.
 
 
 
Quart
 
Notificar aquest aute a la representació processal del Sr. Joan Pau Miquel Prats, al president de la Batllia, al president del Tribunal de Corts, al ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior i al Ministeri Fiscal.
 
 
 
Cinquè
 
Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 20 de desembre del 2016.
 
 
 
 
Isidre Molas Batllori                                                                  Dominique Rousseau
President                                                                                            Vicepresident
 
 
 
 
Juan A. Ortega Díaz-Ambrona                                           Laurence Burgorgue-Larsen
Magistrat                                                                                                 Magistrada