2019-40-RE

CAUSA 2019-40-RE
(Orobitg Carrillo c/ Comú d'Andorra la Vella)
 
Número de registre 236-2019. Recurs d'empara
 
Aute de l'11 de juliol del 2019
_________________________________________________________________
BOPA núm. 63, del 24 de juliol del 2019
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 5 de juliol del 2019, per la representació processal de la Sra. Isabel Orobitg Carrillo, mitjançant el qual presenta un escrit de manifestacions en relació amb la inadmissió a tràmit d'aquesta causa per extemporaneïtat, i demana al Tribunal Constitucional que admeti aquest escrit i, subsegüentment, entri en el fons del seu recurs d'empara.
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2, 98 c) i 102;
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítols primer i sisè;
 
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 17 de juny del 2019;
 
 
Escoltat l'informe de la magistrada ponent, Sra. Laurence Burgorgue-Larsen;
 
 
 
1. Argumentació jurídica de la recurrent
 
- La recurrent al·lega que la disposició transitòria de la Llei 24/2018 estableix que els processos judicials que estiguin en curs de tramitació en la primera instància, en fase de recurs o en període d'execució forçosa en el moment de l'entrada en vigor d'aquesta Llei se seguiran substanciant d'acord amb les normes processals vigents amb anterioritat. No obstant, això, sempre que sigui possible, un cop finalitzi la instància, la fase o el període de que es tracti, els processos judicials se seguiran substanciant, si s'escau, d'acord amb les normes d'aquesta Llei.
 
- D'aquest article en dedueix que s'havia d'aplicar l'antic article 88 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional que preveia un termini d'interposició del recurs d'empara de 15 dies hàbils i conclou que el seu recurs d'empara va ser presentat dins aquest termini legalment establert.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. L'apartat primer de l'article 39 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional estableix les formes de les decisions d'aquest Tribunal i l'apartat segon disposa que contra els autes es pot interposar un recurs de súplica en el termini de sis dies hàbils.
 
2.2. Tot i qualificar el seu escrit com a un escrit de manifestacions, allò que la recurrent presenta és un recurs de súplica, i aquest escrit ha estat novament presentat fora de termini. L'aute d'inadmissió a tràmit va ser notificat, el 20 de juny del 2019, i l'escrit de manifestacions, el 5 de juliol del mateix any, és a dir, quatre dies després de la finalització del termini de sis dies hàbils.

2.3. En el seu dia, la recurrent va presentar el recurs d'empara; de manera directa, contra la sentència dictada per la Sala Administrativa, en aplicació de la nova redacció de l'article 86 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, tal com ha estat modificada per la Llei 24/2018, del 18 d'octubre, del Codi de procediment civil, modificació entrada en vigor el 15 de novembre del 2018.
 
Per contra, pel que fa al termini pretén que s'apliqui l'antiga redacció de l'article 88 de la mateixa Llei, igualment modificat per la Llei 24/2018, que, en aquest cas, li és més convenient.
 
Així doncs, pretén fer una selecció de les diferents versions dels articles de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional en les seves successives modificacions temporals en funció del seu interès.
 
2.4. Cal afegir a més, que la disposició transitòria que cita no fa cap esment de la fase constitucional, que és una fase absolutament independent de la jurisdicció ordinària i no es pot encabir en cap dels supòsits establerts en aquella disposició.
 
2.5. Per tots aquests motius, no és procedent admetre l'escrit presentat per la recurrent.
 
Per tot això que s'ha exposat.
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
DECIDEIX:
 
1. Declarar que l'escrit de manifestacions presentat en el marc de la causa 2019-40-RE per la representació processal de la Sra. Isabel Orobitg Carrillo no és procedent.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal de la recurrent, a la presidenta de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, l'11 de juliol del 2019.
 
 
 
 
 
Dominique Rousseau                                                      Josep-D. Guàrdia Canela
President                                                                                           Vicepresident
 
 
 
 
 
Laurence Burgorgue-Larsen                                          Joan Manel Abril Campoy
Magistrada                                                                                              Magistrat