2019-5-RE

CAUSA 2019-5-RE
(Ferreira Peixoto c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 29-2019. Recurs d'empara
 
Aute del 8 d'abril del 2019
_________________________________________________________________
BOPA núm. 36, del 17 d'abril del 2019
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 27 de març del 2019, per la representació processal del Sr. Alexandre Ferreira Peixoto, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 15 de març del 2019 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2019-5-RE;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 15 de març del 2019;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Joan Manel Abril Campoy;
 

1. Arguments del recurrent

 
- En primer terme, el recurrent en súplica afirma que és cert que va tenir accés al sumari, el 18 de desembre de 2016, però en el sumari no constava enlloc la seva detenció i posada en llibertat. Insisteix que no va ser fins al 31 de juliol del 2018 que es va confirmar que s'havia produït la detenció, de manera que la petició d'anul·lació no és extemporània.
 
- En segon terme, argumenta que si primer se'l deté però se'l deixa seguidament en llibertat, aquest fet provoca que ell pensi que no ha fet res d'il·legal, cosa que l'autoritzaria a continuar fent el que feia, o sigui que s'està fent que delinqueixi. Aquesta actuació considera que no és lícita des del punt de vista dels drets humans.
 
 
 

2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional

 
2.1. Aquest Tribunal Constitucional s'ha pronunciat en reiterades ocasions sobre la naturalesa i la funció del recurs de súplica (veg. p. ex. les causes 2012-29-RE, 2013-24-RE, 2014-38-RE, 2016-11-RE, 2016-59-RE, 2018-3-RE, 2018-7-RE i 2018-19-RE).
 
2.2. D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, l'acceptació d'un recurs de súplica està condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements de fet o de dret que no hagin pogut ser tinguts en compte en la decisió constitucional impugnada.
 
2.3. La representació processal del recurrent empra el recurs de súplica per reiterar les mateixes vulneracions al·legades en el seu recurs d'empara, a les quals aquest Tribunal va donar contesta individualitzada. En particular, insisteix una vegada més que quan se li va donar trasllat de les actuacions no coneixia que el seu client havia estat detingut. Aquesta qüestió ja va ser analitzada en l'aute d'inadmissió a tràmit. En efecte, en les actuacions es feia constar (antecedents 1 i 2 de l'aute de la Batllia del 21 de setembre del 2016) la presumpta implicació del recurrent, de manera que no només l'aute ho referia, sinó que el seu propi client coneixia que havia estat detingut. És més, els seus arguments posteriors, segons els quals la posada en llibertat, el feia creure que no havia actuat de manera il·legal ho evidencien.
 
D'altra banda, la posada en llibertat per les forces de seguretat pot obeir a altres raons d'aquelles que argumenta el recurrent, el qual ho simplifica tot, entenent que si va ser posat en llibertat per les forces de seguretat era perquè actuava de manera lícita. En tot cas, en el nostre aute d'inadmissió a tràmit es va raonar (punt 3.4) que no tota detenció governativa ha d'acabar en la posada a disposició de l'autoritat judicial i que, en aquest supòsit que ens ocupa, les proves practicades es van portar a terme amb el degut respecte als drets humans i a les llibertats fonamentals.

2.4. En aquest cas, queda manifestament palès que el recurrent empra el recurs de súplica per impugnar l'argumentació del Tribunal Constitucional sense que, en cap moment, les condicions d'admissibilitat d'aquest recurs excepcional (exposades en el punt 2.2) s'hagin acomplert.
 
Per tot això que s'ha exposat.
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
DECIDEIX:
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Alexandre Ferreira Peixoto contra l'aute del Tribunal Constitucional del 15 de març del 2019 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2019-5-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, a la presidenta de la Batllia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 8 d'abril del 2019.
 
 
 
Dominique Rousseau                                                       Josep-D. Guàrdia Canela
President                                                                                            Vicepresident
 
 
 
Laurence Burgorgue-Larsen                                           Joan Manel Abril Campoy
Magistrada                                                                                                  Magistrat