2019-84-RE

Causa 2019-84-RE
(Capdevielle Flores i Masson Blanch c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 537-2019. Recurs d'empara
 
Aute del 21 de gener del 2020
_________________________________________________________________
BOPA núm. 7, del 29 de gener del 2020
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 3 de desembre del 2019, per la representació processal dels Srs. Luis Alejandro Capdevielle Flores i Juan Marco Masson Blanch, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra la inactivitat del Tribunal de Corts en la resolució dels seus recursos d'apel·lació en el marc de la causa 8000168/2015, que derivaria en una presumpta vulneració del dret a un procés degut de durada raonable, reconegut a l'article 10 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada, que declari la vulneració del dret esmentat i que, de manera principal, ordeni el desbloqueig dels fons bancaris dels recurrents, declarant el seu dret a ser indemnitzats pels perjudicis soferts; de manera subsidiària, demana que ordeni al Tribunal de Corts que adopti les mesures pertinents per tal que, en el termini més breu possible, cessi la demora i dicti una resolució sobre els recursos d'apel·lació esmentats. Així mateix, per raons de seguretat i de confidencialitat, demana que el Tribunal Constitucional substitueixi els noms dels recurrents per les seves sigles o inicials en el moment de la publicació de la resolució en el BOPA;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2, 98 c) i 102;
 
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítols primer i sisè;
 
 
Considerant que el recurs d'empara ha estat formulat i presentat amb les condicions fixades per la Constitució i per l'article 36 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Dominique Rousseau;
 
 
 
Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
1. Els recurrents demanen que per raons de seguretat i de confidencialitat, el Tribunal Constitucional acordi la seva anonimització en el moment de la publicació al BOPA de les resolucions que recaiguin en aquesta causa.
 
2. D'acord amb la jurisprudència constant d'aquest Tribunal, fonamentada en l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, el principi és el de la publicitat de les decisions, salvat que aquesta publicitat pugui provocar un perjudici greu i vulneri els drets a la intimitat, a l'honor i a la pròpia imatge, reconeguts a l'article 14 de la Constitució.
 
3. Així mateix, en la seva sentència del 16 de febrer del 2015, recaiguda en la causa 2014-20-RE, aquest Tribunal va declarar que l'article 14 esmentat no pot ser utilitzat per amagar la identitat d'un recurrent, tant més quan aquest és aquell que promou l'acció de la justícia.
 
4. En aquest cas concret, els recurrents no aporten cap element que permeti considerar que un recurs d'empara, el objecte del qual és la declaració de la vulneració de la durada irraonable d'un procediment, els suposaria un perjudici.
 
5. Per consegüent, en aquest cas concret, la seva petició ha de ser desestimada.
 
 
 
Decideix:
 
 
 
1. Admetre a tràmit, sense efectes suspensius, el recurs d'empara 2019-84-RE interposat per la representació processal dels Srs. Luis Alejandro Capdevielle Flores i Juan Marco Masson Blanch.
 
 
2. Desestimar la sol·licitud d'anonimització de la publicació de les resolucions en aquesta causa.
 
 
3. Notificar aquest aute a la representació processal dels recurrents, a la presidenta de la Batllia, al president del Tribunal de Corts i al Ministeri Fiscal.
 
 
4. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 21 de gener del 2020.
 
 
 
 
 
Dominique Rousseau                                                       Josep-D. Guàrdia Canela
President                                                                                            Vicepresident
 
 
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy
Magistrat