2019-93-RE

Causa 2019-93-RE
(Gómez Guijarro c/ Crèdit Andorrà, SA)
 
Número de registre 574-2019. Recurs d'empara
 
Aute del 21 de gener del 2020
_________________________________________________________________
BOPA núm. 7, del 29 de gener del 2020
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 23 de desembre del 2019, per la representació processal del Sr. Francesc Gómez Guijarro, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra l'aute del 17 de desembre del 2019, dictat per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia, per una presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció i a un procés degut, reconeguts a l'article 10 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada i que declari la vulneració dels drets esmentats;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2, 98 c) i 102;
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítols primer i sisè;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Joan Manel Abril Campoy;
 
 
 
1. Antecedents processals davant les jurisdiccions ordinàries
 
1.1. En el marc d'un litigi laboral, el 23 de gener del 2019, el Tribunal Unipersonal de la Secció Civil de la Batllia va dictar una sentència mitjançant la qual decidia desestimar la demanda presentada pel Sr. Francesc Gómez Guijarro contra l'entitat bancària Crèdit Andorrà, SA i absolia a aquesta de tots els pediments efectuats de contrari.
 
1.2. La representació processal del Sr. Francesc Gómez Guijarro va interposar un recurs d'apel·lació contra aquesta sentència i, el 25 de setembre del 2019, la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia va dictar una sentència que estimava parcialment aquest recurs, revocava íntegrament la sentència de primera instància, "disposant l'estimació parcial de la demanda condemnant la societat Crèdit Andorrà, SA a satisfer al primer la suma bruta de 14.491,75 € que haurà de ser declarada a la CASS i a satisfer les costes processals causades en ambdues instàncies inclosos els honoraris d'advocat i de procurador del demandant".
 
1.3. La representació processal del Sr. Francesc Gómez Guijarro va presentar un recurs d'aclariment en relació amb el contingut d'aquesta darrera sentència, i, el 17 de desembre del 2019, la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia va dictar un aute en què decidia no donar lloc a aquest recurs per tal com havia estat presentat fora de termini.
 
1.4. El 23 de desembre del 2019, la representació processal del Sr. Francesc Gómez Guijarro va interposar un recurs d'empara contra l'aute del 17 de desembre del 2019, dictat per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia.
 
1.5. En resposta a la providència del Tribunal Constitucional en què es requeria a la jurisdicció ordinària la tramesa de les actuacions d'aquesta causa (article 89 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional), el 16 de gener del 2020, la Secretaria Judicial del Tribunal Superior de Justícia va trametre una carta en què informava que el 8 de gener del 2020, la representació processal del recurrent havia interposat un incident de nul·litat d'actuacions contra l'aute del 17 de desembre del 2019, motiu pel qual no podien trametre còpia de la causa referenciada.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. La representació processal del recurrent interposa un recurs d'empara contra l'aute de la Sala Civil del 17 de desembre del 2019 tot i haver presentat posteriorment un incident de nul·litat d'actuacions contra aquesta mateixa decisió davant la Sala Civil.
 
2.2. En la seva decisió del 8 d'abril del 2019, recaiguda en la causa 2019-19-RE, aquest Tribunal es va pronunciar en relació amb la qüestió de saber si una vegada iniciada la via de l'incident de nul·litat d'actuacions es podia interposar alhora un recurs d'empara davant aquest Tribunal.
 
2.3. En aquella decisió s'analitzaven els articles 86 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional i l'article 18 quater de la Llei transitòria de procediments judicials i es concloïa, entre altres punts, que interposat un incident de nul·litat d'actuacions i un recurs d'empara directe per les mateixes raons, l'admissió d'aquest darrer resta supeditada al desistiment de l'incident de nul·litat d'actuacions, encara no inadmès o resolt.
 
2.4. Per consegüent, en l'estat actual del procediment ordinari cal declarar la inadmissió a tràmit del recurs d'empara interposat per la representació processal del Sr. Francesc Gómez Guijarro.
 
DECIDEIX:
 
1. No admetre a tràmit el recurs d'empara 2019-93-RE interposat per la representació processal del Sr. Francesc Gómez Guijarro contra l'aute del 17 de desembre del 2019, dictat per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, a la presidenta de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
Acordat a Andorra la Vella, el 21 de gener del 2020.
 
 
 
 
Dominique Rousseau                                                        Josep-D. Guàrdia Canela
President                                                                                            Vicepresident
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy                                        
Magistrat