2020-20-RE

Causa 2020-20-RE
(Pascual Casabosch c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 135-2020. Recurs d'empara
 
Aute del 13 de juliol del 2020
_________________________________________________________________
BOPA núm. 92, del 22 de juliol del 2020
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 4 de juny del 2020, per la representació processal del Sr. Tomàs Pascual Casabosch, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 26 de maig del 2020 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2020-20-RE;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 26 de maig del 2020;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Josep-D. Guàrdia Canela;
 
 
 
1. Arguments del recurrent
 
- El recurrent discrepa del contingut del punt 3.5 de l'aute que inadmet a tràmit el seu recurs d'empara quan afirma que després de recórrer en apel·lació l'aute de processament no va seguir cap altre recurs.
 
- Al·lega que la denúncia de la vulneració dels drets a un tribunal imparcial, a la defensa i a la presumpció d'innocència es pot plantejar en qualsevol moment del procés penal i no era imprescindible fer-ho en el moment de recórrer l'aute de processament i de presó provisional, com així ho ha admès el Tribunal Constitucional en la seva jurisprudència reiterada i constant.
 
- Per consegüent, demana al Tribunal Constitucional que admeti aquest recurs de súplica i que revoqui l'aute impugnat del 26 de maig del 2020.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. El recurs de súplica formulat per la part recurrent en aquesta causa, contra l'aute d'aquest Tribunal del 26 de maig del 2020, compleix totes les exigències processals i ha estat formulat dins de termini. Quant al seu contingut, demana que es reformi l'aute recorregut i que es reposi "per contrari imperi" l'anterior resolució, deixant sense efecte la inadmissió a tràmit del recurs d'empara i admetent-lo a tràmit amb totes les conseqüències d'aquesta declaració.
 
2.2. La raó essencial del recurs de súplica radica en la discrepància del recurrent amb les  consideracions d'aquest Tribunal en el fonament jurídic 3.5 de l'aute recorregut.
 
Explícitament manifesta que "contràriament al que s'argumenta en l'aute d'inadmissió, la denúncia de la vulneració del dret al jutge imparcial i del dret a la defensa i a la presumpció d'innocència previst l'article 10 apartats 1 i 2 de la Constitució Andorrana es podia plantejar en qualsevol moment del procés penal, i no era imprescindible com argumenta el Tribunal Constitucional fer-ho en el moment de recórrer l'aute de processament i presó provisional". No obstant aquestes afirmacions, que no són en absolut ajustades a la realitat dels fets, la ratio decidendi de la decisió que inadmet a tràmit el recurs d'empara no és aquesta que assenyala el recurrent, com reiterarem a continuació.
 
2.3. L'aute d'aquest Tribunal del 26 de maig del 2020, en síntesi estableix: a) els autes recorreguts en empara es dicten en el marc d'un incident de nul·litat d'actuacions tramitat contra sengles autes en els quals es desestima en dues instàncies la pretensió del recurrent d'aixecament o d'atenuació de la mesura cautelar de la presó provisional (FJ 3.3); b) el recurs directament no és admès a tràmit per manca d'un requisit de procedibilitat (FJ 3.3 in fine), que es desenvolupa en aquest mateix fonament jurídic; c) en els fonaments jurídics següents el Tribunal contesta altres al·legacions de la part recurrent i al·ludeix efectivament, de manera obiter dicta, a que el recurs d'empara pot ser interposat contra resolucions dictades en el curs i abans de l'acabament del procediment (FJ 3.4), però acte seguit argumenta (FJ 3.5) que en el cas contemplat l'aute recorregut no pot ser considerat ferm i definitiu i, per tant, el recurs d'empara no pot ser admès a tràmit. Finalment, cal remarcar que al fonament jurídic 3.6, tot i no ser necessari, el Tribunal va voler respondre a altres arguments exposats per la part recurrent. Així es va rebutjar l'al·legació de manca d'independència i d'imparcialitat de la batlle instructora per irrellevància dels fets en els quals es basava i per no haver-se instat la seva abstenció o recusació, sense que, per tant es veiés afectat el dret de defensa. I per reblar el raonament, en el fonament jurídic 3.7 es va analitzar si la resolució recorreguda afectava a la presumpció d'innocència, amb el resultat negatiu conegut.
 
2.4. No han quedat desvirtuades, per consegüent, les raons que van fonamentar jurídicament l'aute recorregut en súplica. Per tant, és procedent desestimar íntegrament aquest recurs i confirmar amb la mateixa integritat la resolució per la qual no s'admetia a tràmit el recurs d'empara en el seu dia presentat.
 
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
Decideix:
 
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal del Sr. Tomàs Pascual Casabosch contra l'aute del Tribunal Constitucional del 26 de maig del 2020 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2020-20-RE.
 
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, a la presidenta de la Batllia, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 13 de juliol del 2020.
 
 
 
 
 
Dominique Rousseau                                                       Josep-D. Guàrdia Canela
President                                                                                             Vicepresident
 
 
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy                                                            Jean-Yves Caullet
Magistrat                                                                                                     Magistrat