2020-44-RE

Causa 2020-44-RE
(Riestra González de Ubieta c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 297-2020. Recurs d'empara
 
Aute del 7 de setembre del 2020
                                                                                            
BOPA núm. 109, del 16 de setembre del 2020
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 23 de juliol del 2020, pel lletrat Sr. Antoni Riestra González de Ubieta, en nom i representació propis, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 13 de juliol del 2020 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2020-44-RE;
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 13 de juliol del 2020;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Joan Manel Abril Campoy;
 
 
 
1. Arguments del recurrent
 
- La part recurrent en súplica dona per reproduïts els fets exposats en el recurs d'empara i insisteix en què el procediment i el protocol seguits pel Servei de Policia en la seva detenció del 8 de març del 2020, vulneren el dret a la llibertat (article 9.1 i 9.2 de la Constitució, articles 3 i 5 de la Declaració dels Drets Humans i l'article 5 del Conveni europeu per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals), ja que la detenció governativa només pot durar el temps que sigui necessari per a l'esclariment dels fets.
 
- Al·lega que sacrificar la seva llibertat tenint-lo tancat en una cel·la fins a les 11.00 h del matí següent, amb la finalitat de prestar nova declaració, no era necessari, ja que l'alcohol es metabolitza en un curt període de temps.
 
- Reprodueix el contingut de l'article 5 del Conveni europeu per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals i manifesta que el seu supòsit no s'incardina en cap dels casos establerts en aquest article, alhora que destaca que la detenció no es va efectuar per evitar fugides o reiteracions delictives.
 
- Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que admeti aquest recurs de súplica i que revoqui l'aute d'inadmissió a tràmit del seu recurs d'empara.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. Aquest Tribunal Constitucional s'ha pronunciat en reiterades ocasions sobre la naturalesa i la funció del recurs de súplica (veg. p. ex. les causes 2012-29-RE, 2013-24-RE, 2014-38-RE, 2016-11-RE, 2016-59-RE, 2018-3-RE, 2018-7-RE, 2018-19-RE i més recentment 2020-6-RE).
 
2.2. D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, l'acceptació d'un recurs de súplica està condicionada  per  la  presentació, per  part  del recurrent, d'elements de fet o de dret que no hagin pogut ser tinguts en compte en la decisió constitucional impugnada.
 
2.3. Com es pot observar de la lectura del recurs de súplica, s'extreu que el recurrent empra els mateixos arguments que ja van ser examinats per aquest Tribunal Constitucional en el recurs d'empara interposat i aquest va concloure la inadmissió per manca de contingut constitucional.
 
En l'aute del 13 de juliol del 2020, el Tribunal va considerar la inexistència d'una lesió del dret fonamental a la llibertat (article 9.2 de la Constitució), atès que la detenció governativa s'havia perllongat el temps necessari per tal que el detingut pogués, una vegada metabolitzat l'alcohol en sang, prestar, si ho desitjava, una nova declaració amb totes les garanties i se li exposessin quines havien estat les diligències i les actuacions efectuades. I es va concloure que de l'anàlisi ponderada del sacrifici a la llibertat, en aquest supòsit, romandre a les dependències policials des de la matinada fins al matí següent, no resultava excessiu, arbitrari o injustificat.
 
El recurrent pretén, de nou, impugnar el protocol d'actuació del Servei de Policia, atès que insisteix en la vulneració del seu dret a la llibertat per les hores que van transcórrer entre la seva detenció governativa i la seva declaració al matí següent, sense acceptar les raons que justificaven aquesta detenció i que, una vegada ponderades, no es pot considerar que aquesta durada sigui arbitrària o excessiva, alhora que respon a la finalitat que el detingut pugui prestar declaració amb totes les garanties i que se l'informi de les diligències efectuades des de la seva detenció.
 
Així mateix, cal afegir que l'article 5 del Conveni de Roma del 5 de novembre de 1950 per a la protecció dels drets humans i de les llibertats fonamentals, que serveix com a element interpretatiu de la Constitució d'Andorra, sí que preveu en l'apartat c) el supòsit que ens ocupa, quan la persona detinguda ho ha estat per comparèixer davant l'autoritat judicial per raó de l'eventual comissió d'una infracció.
 
2.4. De conformitat amb les consideracions anteriors, i atès que el recurrent no aporta cap element de fet o de dret nous que no s'haguessin pogut tenir en consideració en l'aute d'inadmissió del recurs d'empara, és procedent desestimar aquest recurs de súplica.
 
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
Decideix:
 
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat pel lletrat Sr. Antoni Riestra González de Ubieta, en nom i representació propis, contra l'aute del Tribunal Constitucional del 13 de juliol del 2020 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2020-44-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, a la presidenta de la Batllia, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 7 de setembre del 2020.
 
 
 
 
 
Josep-D. Guàrdia Canela                                                             Jean-Yves Caullet
President                                                                                             Vicepresident
 
 
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy                                                        Dominique Rousseau
Magistrat                                                                                                      Magistrat