2020-50-RE

Causa 2020-50-RE
(Somoza Caramés c/ Ruiz Vera)
 
Número de registre 337-2020. Recurs d'empara
 
Aute del 12 d'octubre del 2020
 
BOPA núm. 125, del 21 d'octubre del 2020
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 21 de setembre del 2020, per la representació processal de la Sra. Esperanza Somoza Caramés, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 7 de setembre del 2020 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2020-50-RE;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 7 de setembre del 2020;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Dominique Rousseau;
 
 
 
1. Arguments de la recurrent
 
- La representació processal de la recurrent demana al Tribunal Constitucional que reconsideri la seva decisió del 7 de setembre del 2020 en què va declarar la inadmissió a tràmit del recurs d'empara que havia presentat.
 
- Mitjançant aquesta decisió el Tribunal Constitucional va considerar que la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia no havia vulnerat el dret a la jurisdicció pel fet de declarar que la batlle instructora havia atorgat un termini a les parts per formular una acció civil per determinar la titularitat de les accions de la societat Pompes Fúnebres Andorranes, SA, i, que a manca d'aquesta acció, la jurisdicció penal era competent per resoldre la qüestió de la pretesa cessió d'accions com així ho estableix l'article 4 del Codi de procediment penal.
 
- En aquesta mateixa decisió el Tribunal Constitucional també va considerar que la Sala Penal no havia vulnerat el dret a un procés degut per tal com havia procedit a una anàlisi circumstanciada del contracte de cessió de les accions litigioses, la qual la va dur a declarar que la querellant era la propietària real de la meitat d'aquestes accions i que estava legitimada per presentar una querella en què denunciava l'apropiació indeguda d'aquestes accions socials.
 
- La representació processal de la recurrent retreu al Tribunal Constitucional no haver declarat la vulneració dels drets a la jurisdicció, a la defensa i a un procés degut, reconeguts a l'article 10 de la Constitució, tot i que havia demostrat davant els jutges ordinaris que aquests no havien donat una resposta sobre la qüestió de la incompetència dels tribunals penals per pronunciar-se respecte de la titularitat de les accions de la societat Pompes Fúnebres Andorranes, SA, ni respecte de la legitimació de la querellant per presentar una querella per apropiació indeguda.
 
- Per consegüent, la representació processal de la recurrent demana al Tribunal Constitucional que revoqui la seva decisió del 7 de setembre del 2020, que admeti a tràmit el seu recurs d'empara, prolongant el termini de suspensió de l'execució de la sentència dictada en primera instància fins al moment del pronunciament constitucional.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, l'acceptació d'un recurs de súplica està essencialment condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements de fet o de dret que no hagin pogut ser tinguts en compte en la decisió constitucional impugnada (veg. p. ex. les causes 2012-29-RE, 2013-24-RE, 2014-38-RE, 2016-11-RE, 2016-59-RE, 2018-3-RE, 2018-7-RE, 2018-19-RE, 2019-60-RE, 2019-63-RE, 2019-69-RE, 2020-5-RE, 2020-6-RE, 2020-17-RE i 2020-40-RE).
 
2.2. De la lectura comparada del recurs d'empara i del recurs de súplica se'n desprèn que la representació processal de la recurrent torna a impugnar els mateixos elements de dret.
 
2.3. Reitera que la batlle instructora no va donar resposta a la seva al·legació relativa a la incompetència de la jurisdicció penal per pronunciar-se sobre la titularitat de les accions de la societat Pompes Fúnebres Andorranes, SA, tot i reconèixer en el seu escrit de súplica que la batlle instructora havia atorgat a les parts un termini de 30 dies per tal que s'acredités l'inici d'una acció civil.
 
2.4. Així mateix, reitera que la jurisdicció ordinària penal no es va pronunciar en relació amb la legitimació de la querellant per plantejar una querella per apropiació indeguda, quan de les actuacions es desprèn que la Sala Penal va analitzar aquesta qüestió amb precisió i va determinar la persona que era en realitat la propietària de la meitat de les accions en litigi.
 
2.5. Per consegüent, la representació processal de la recurrent no ha aportat cap element de fet o de dret nous, i com que les condicions d'admissibilitat de la súplica no es troben reunides, aquest recurs de súplica ha de ser desestimat.
 
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
Decideix:
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la Sra. Esperanza Somoza Caramés contra l'aute del Tribunal Constitucional del 7 de setembre del 2020 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2020-50-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal de la recurrent, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 12 d'octubre del 2020.
 
 
 
 
 
Josep-D. Guàrdia Canela                                                            Jean-Yves Caullet
President                                                                                            Vicepresident
 
 
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy                                                       Dominique Rousseau
Magistrat                                                                                                     Magistrat