2021-13 i 14-RE

Causa 2021-13 i 14-RE
(Barbolla Barbero i d'altres c/ Principat d'Andorra)
 
Números de registre: 53-2021 i 56-2021. Recursos d'empara
 
Aute del 17 de febrer del 2021
_________________________________________________________________
BOPA núm. 25, del 24 de febrer del 2021
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, l'1 de febrer del 2021, per les representacions processals respectives del Sr. Sergi Barbolla Barbero i del Sr. David Alexandre Regalo Alves, mitjançant el qual interposen un recurs d'empara contra l'aute de l'11 de gener del 2021, dictat per la Batllia de Guàrdia (Penal), i, contra l'aute del 15 de gener del mateix any, dictat pel Tribunal de Corts, per una presumpta vulneració del dret a la llibertat, reconegut a l'article 9 de la Constitució, i, del dret a la jurisdicció, en els seus vessants dels drets a un procés degut i a la defensa, reconeguts a l'article 10 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que declari la il·legalitat de la detenció dels recurrents, declarant nuls els autes impugnats per vulnerar: el dret a la jurisdicció en els vessants esmentats "per haver impedit als nostres mandants i als seus lletrats fer les al·legacions en què volien fonamentar llur detenció il·legal, presumint com arguments els efectuats per altres detinguts que no foren part en el procediment d'habeas corpus, i a la llibertat, per existir dues raons en la detenció il·legal, segons preveuen els apartats a), c) i d) de l'art. 6 LTPJ (...). Subsidiàriament i pel cas que el tribunal considerés que no s'han vulnerat els drets denunciats anteriorment, interessem es declari la vulneració del dret a la llibertat dels recurrents per haver realitzat fora de termini la pròrroga de presó en l'aute del 7 de setembre del 2020, havent estat detinguts il·legalment un dia. I en aplicació de l'art. 6 LTPJ, s'acordi la immediata posada en llibertat". Així mateix, demana que mentre es tramita aquest procediment s'acordi la llibertat provisional dels recurrents;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 3 de febrer del 2021, per la representació processal del Sr. Soleman Raguig El Bachiri, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra l'aute de l'11 de gener del 2021, dictat per la Batllia de Guàrdia (Penal), i, contra l'aute del 15 de gener del mateix any, dictat pel Tribunal de Corts, per una presumpta vulneració del dret a la llibertat, reconegut a l'article 9 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que declari la il·legalitat de la detenció del recurrent, d'acord amb les disposicions a), c) i d) de l'article 6 de la Llei transitòria de procediments judicials, per haver-se vulnerat el seu dret a la llibertat, declarant nuls els autes impugnats i acordant la seva immediata posada en llibertat;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 9, 10, 41.2, 98 c) i 102;
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítols primer i sisè;
 
 
Considerant que els recursos d'empara han estat formulats i presentats dins els terminis i amb les condicions fixades per la Constitució i per l'article 36 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional.
 
Considerant que, d'acord amb l'article 34.3 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, es podrà decidir en qualsevol moment de la tramitació acumular varis assumptes en un de sol per raó d'identitat o semblança d'objecte, el Tribunal Constitucional acorda acumular els recursos d'empara 2021-13-RE i 2021-14-RE.
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Jean-Yves Caullet;
 
 
Considerant que la petició de posada en llibertat formulada per les representacions processals respectives del Sr. Sergi Barbolla Barbero i del Sr. David Alexandre Regalo Alves, com a mesura preventiva, està fonamentada en fets que no estan provats en aquesta fase, els quals són precisament l'objecte d'aquesta decisió d'admissibilitat, aquest Tribunal acorda desestimar aquesta petició.
 
 
Decideix:
 
 
1. Acordar l'acumulació dels recursos d'empara 2021-13-RE i 2021-14-RE.
 
 
2. Admetre a tràmit, sense efectes suspensius, el recurs d'empara acumulat 2021-13 i 14-RE, interposat per les representacions processals respectives dels recurrents.
 
 
3. Denegar la mesura preventiva de posada en llibertat dels Srs. Sergi Barbolla Barbero i David Alexandre Regalo Alves, mentre es tramita el recurs d'empara.
 
 
4. Notificar aquest aute a les representacions processals respectives dels recurrents, al president de la Batllia, al president del Tribunal de Corts i al Ministeri Fiscal.
 
 
5. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 17 de febrer del 2021.
 
 
 
 
 
Josep-D. Guàrdia Canela                                                            Jean-Yves Caullet
President                                                                                            Vicepresident
 
 
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy                                                      Dominique Rousseau
Magistrat                                                                                                    Magistrat