2021-44-RE

Causa 2021-44-RE
(Felisberto Da Graça c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 281-2021. Recurs d'empara
 
Aute del 7 de setembre del 2021
_________________________________________________________________
BOPA núm. 97, del 15 de setembre del 2021
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 27 de juliol del 2021, per la representació processal de la Sra. Paula Cristina Felisberto Da Graça, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 14 de juliol del 2021 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2021-44-RE;
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 14 de juliol del 2021;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Dominique Rousseau;
 
 
 
1. Arguments de la recurrent
 
- La recurrent manifesta que no recerca l'obtenció d'una tercera instància, simplement considera que el seu dret a una assistència jurídica no ha estat respectat, sobretot perquè com a víctima de violència de gènere es va trobar sola sense que un lletrat tingués la possibilitat de guiar-la i aconsellar-la.
 
- Insisteix en la manca d'imparcialitat de la magistrada del Tribunal de Corts que va rebutjar la seva querella, ja que encara que no tingués coneixement de la queixa presentada en contra seva davant el Consell Superior de la Justícia, aquest fet pot plantejar dubtes raonables sobre la seva imparcialitat.
 
- Altrament, addueix que no pretén impedir l'accés de l'encausat a les diligències, però destaca que aquest ja estava informat del motiu pel qual se'l citava a declarar, i això li va donar avantatge i va poder preparar la seva declaració, ja que ell sí que disposava d'una assistència lletrada.
 
- Considera que l'encausat i diversos testimonis van realitzar revelacions que afectaven la seva vida personal i privada per desacreditar-la i, per tant, l'òrgan judicial hagués hagut d'iniciar les diligències corresponents amb la finalitat de depurar les possibles responsabilitats.
 
- Així mateix, considera que la publicació de l'aute d'aquest Tribunal al BOPA sense preservar la seva identitat ha vulnerat el seu dret a la intimitat; no ha tingut en compte l'aspecte delicat i sensible de la causa que rau en una agressió, causant la seva revictimització.
 
- Per aquests motius, demana al Tribunal Constitucional d'admetre aquest recurs de súplica i, per consegüent, de declarar l'admissió a tràmit del seu recurs d'empara.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, l'acceptació d'un recurs de súplica està essencialment condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements de fet o de dret que no hagin pogut ser tinguts en compte en la decisió constitucional impugnada (veg. p. ex. les causes 2012-29-RE, 2013-24-RE, 2014-38-RE, 2016-11-RE, 2016-59-RE, 2018-3-RE, 2018-7-RE, 2018-19-RE, 2019-60-RE, 2019-63-RE, 2019-69-RE, 2020-5-RE, 2020-6-RE, 2020-17-RE i 2020-40-RE).
 
2.2. De la lectura comparada del recurs d'empara i del recurs de súplica se'n desprèn que la representació processal de la recurrent impugna els mateixos elements de dret.
 
2.3. Així, la representació processal de la recurrent admet allò que el Tribunal Constitucional va indicar en l'aute impugnat, és a dir, que la magistrada del Tribunal de Corts qüestionada no sabia que la recurrent havia presentat una queixa en contra seva davant el Consell Superior de la Justícia.
 
2.4. Per consegüent, el greuge de parcialitat d'aquesta magistrada no està constituït en fet ni en dret, cosa que ha estat reconeguda per la representació processal mateixa de la recurrent.
 
2.5. Així mateix, la representació processal de la recurrent admet allò que aquest Tribunal també va indicar en l'aute impugnat, és a dir, que l'encausat tenia el dret de conèixer els motius pels quals se'l citava a declarar.
 
2.6. Aquest Tribunal ja va donar resposta a aquest motiu, com la representació processal mateixa de la recurrent ho reconeix, sense aportar altres elements que aquells que ja van ser exposats en el seu recurs d'empara.
 
2.7. Per tant, la representació processal de la recurrent no aporta cap element de fet o de dret nous i com que les condicions d'admissibilitat de la súplica no estan reunides aquest recurs ha de ser desestimat.
 
2.8. Pel que fa a l'al·legació sobre la publicació al BOPA de la seva identitat, convé destacar, a més del fet que la recurrent no ho va demanar en cap moment, que el principi de publicitat de les resolucions judicials –establert, en el nostre cas, a l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional- ha de prevaler com a garantia per al justiciable mateix i per evitar la sospita de decisions arbitràries o de tractes de favor. No obstant això, el Tribunal després de constatar que l'objecte del recurs d'empara no rau en el motiu al·legat per la recurrent, sinó en la presumpta comissió d'un delicte d'omissió del deure de perseguir un delicte per part del Ministeri Fiscal, considera que l'al·legació de la recurrent no és procedent.
 
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
Decideix:
 
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la Sra. Paula Cristina Felisberto Da Graça contra l'aute del Tribunal Constitucional del 14 de juliol del 2021 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2021-44-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal de la recurrent, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 7 de setembre del 2021.
 
 
 
 
 
Josep-D. Guàrdia Canela                                                           Jean-Yves Caullet
President                                                                                           Vicepresident
 
 
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy                                                      Dominique Rousseau
Magistrat                                                                                                     Magistrat