2021-55-RE

Causa 2021-55-RE
(Felisberto Da Graça c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 344-2021. Recurs d'empara
 
Aute del 7 de setembre del 2021
_________________________________________________________________
BOPA núm. 97, del 15 de setembre del 2021
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 23 de juliol del 2021, per la representació processal de la Sra. Paula Cristina Felisberto Da Graça, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 14 de juliol del 2021 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2021-55-RE;
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 14 de juliol del 2021;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Joan Manel Abril Campoy;
 
 
 
1. Arguments de la recurrent
 
- La recurrent argumenta que les resolucions objecte d'empara mereixen ser examinades pel Tribunal Constitucional. I, contràriament a l'aute del 14 de juliol del 2021, considera que la interpretació que efectuen els tribunals ordinaris són no raonables, il·lògiques i arbitràries. Així, entén que la decisió d'arxivament d'unes diligències prèvies contra una persona concreta s'ha de considerar insòlita i no es troba prevista a l'article 42 del Codi de procediment penal, i afegeix que l'arxivament no s'ha d'efectuar respecte de persones concretes sinó en relació amb els fets.
 
- També sustenta que l'arxivament parcial amb caire definitiu té efectes de cosa jutjada i esdevé il·lògic, ja que encara s'han de continuar instruint les diligències prèvies.
 
- Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que revoqui l'aute dictat el 14 de juliol del 2021 i que admeti a tràmit el seu recurs d'empara.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. Aquest Tribunal Constitucional s'ha pronunciat en reiterades ocasions sobre la naturalesa i la funció del recurs de súplica (veg. p. ex. les causes 2012-29-RE, 2013-24-RE, 2014-38-RE, 2016-11-RE, 2016-59-RE, 2018-3-RE, 2018-7-RE, 2018-19-RE, 2020-6-RE, 2020-40-RE, 2020-44-RE, i més recentment 2021-46-RE).
 
2.2. D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, l'acceptació d'un recurs de súplica està condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements de fet o de dret que no hagin pogut ser tinguts en compte en la decisió constitucional impugnada.
 
2.3. La recurrent en súplica no aporta cap element de fet o de dret que no hagi pogut ser tingut en compte per aquest Tribunal en l'aute del 14 de juliol del 2021, que va donar lloc a la inadmissió a tràmit del recurs d'empara.
 
En els punts 3.3 i 3.4 de l'aute referit es va analitzar si la decisió d'arxivament parcial de les diligències prèvies s'ajustava al cànon de constitucionalitat relatiu a la motivació, i es va concloure que l'aplicació i la interpretació del Codi de procediment penal eren raonables i lògiques, ja que no esdevenia adequat mantenir un procés penal envers una persona quan els indicis de criminalitat estaven plenament desvirtuats.
 
Ara, en súplica, la recurrent insisteix en què aquesta interpretació del Codi de procediment penal, i en concret la de l'article 42.1, ha estat contrària a la raó i és arbitrària i il·lògica, en què es tracta d'una decisió insòlita, i que produiria efectes de cosa jutjada; és a dir, els mateixos extrems i arguments que ja van ser examinats per aquest Tribunal i contrastats amb les exigències del cànon de constitucionalitat aplicable.
 
2.4. Consegüentment, el recurs de súplica ha de ser desestimat en atenció a les consideracions efectuades amb anterioritat.
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
Decideix:
 
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la Sra. Paula Cristina Felisberto Da Graça contra l'aute del Tribunal Constitucional del 14 de juliol del 2021 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2021-55-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal de la recurrent, al president de la Batllia, al president del Tribunal de Corts i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 7 de setembre del 2021.
 
 
 
 
 
Josep-D. Guàrdia Canela                                                            Jean-Yves Caullet
President                                                                                              Vicepresident
 
 
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy                                                       Dominique Rousseau
Magistrat                                                                                                     Magistrat