2021-65-RE

Causa 2021-65-RE
(Miquel Prats i d'altres c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 440-2021. Recurs d'empara
 
Aute del 22 de novembre del 2021
_________________________________________________________________
BOPA núm. 126, de l'1 de desembre del 2021
 
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 27 d'octubre del 2021, per la representació processal dels Srs. Joan Pau Miquel Prats, Santiago De Rosselló Piera, Joan Cejudo Peña, Xavier Mayol Gonzàlez, Josep Lluís i Josep Antoni Rivero Carrizo, Esteve Garcia Garcia i Joana Reolid Castillo, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 12 d'octubre del 2021 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2021-65-RE;
 
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 12 d'octubre del 2021;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Jean-Yves Caullet;
 
 
 
1. Arguments dels recurrents
 
- Els recurrents exposen de nou els fets i l'objecte de la causa i consideren que l'aute que inadmet a tràmit el seu recurs d'empara no ha entrat a valorar les qüestions concretes de matèria constitucional plantejades.
 
- No ha entrat a valorar si les decisions dictades per la jurisdicció ordinària s'adeqüen a l'article 10 de la Constitució, a l'article 6 del Conveni per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals, a l'article 1 del seu Protocol i a l'article 7 de la Declaració Universal dels Drets Humans.
 
- Tampoc ha entrat a valorar la denegació del seu dret a l'accés a la justícia a causa de la seva manca de legitimació com a perjudicats, tot i el caràcter públic dels drets jurídics protegits.
 
- Així mateix, els recurrents addueixen que el Tribunal Constitucional no aprecia l'existència de l'acció popular pel fet que aquesta no s'hauria presentat en fase ordinària, quan veritablement l'acció popular requeria de l'existència d'un sumari previ, i en aquest cas s'havia denegat ab initio l'obertura d'aquest procediment penal.
 
- Segons el seu parer, el legislador i la Constitució volen facilitar l'accés a la jurisdicció penal a tots els ciutadans en interès de la Justícia, com a bé jurídic a protegir, i l'aute impugnat no resol el fons de la causa i avala que els tribunals ordinaris hagin impedit el seu accés a la Justícia en aquest cas concret.
 
- Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que admeti aquest recurs de súplica i que revoqui l'aute impugnat del 12 d'octubre del 2021 en el sentit d'admetre a tràmit el recurs d'empara 2021-65-RE.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, l'acceptació d'un recurs de súplica està essencialment condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements de fet o de dret que no hagin pogut ser tinguts en compte en la decisió constitucional impugnada (veg. p. ex. entre d'altres, les causes 2012-29-RE, 2013-24-RE, 2014-38-RE, 2016-11-RE, 2016-59-RE, 2018-3-RE, 2018-7-RE, 2018-19-RE, 2019-60-RE, 2019-63-RE, 2019-69-RE, 2020-5-RE, 2020-6-RE, 2020-17-RE, 2020-40-RE, 2021-54-RE i 2021-56-RE).
 
2.2. En el seu recurs de súplica els recurrents presenten els mateixos arguments adduïts en el seu recurs d'empara, impugnant únicament l'anàlisi d'aquests arguments efectuada per aquest Tribunal Constitucional.
 
2.3. El simple fet que aquest Tribunal, després d'haver examinat els arguments en què es fonamenta el recurs d'empara, no hagi resolt de la manera esperada pels recurrents, no constitueix un element de dret o de fet nou en el sentit de la jurisprudència precitada.
 
2.4. Els recurrents no aporten en el seu recurs de súplica cap element de fet o de dret nou que no hagi estat examinat per aquest Tribunal en el moment de l'estudi del recurs d'empara.
 
2.5. Així doncs, les condicions d'admissibilitat del recurs de súplica no es troben reunides i, per consegüent, aquest recurs ha de ser desestimat.
 
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
Decideix:
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal dels Srs. Joan Pau Miquel Prats, Santiago De Rosselló Piera, Joan Cejudo Peña, Xavier Mayol Gonzàlez, Josep Lluís i Josep Antoni Rivero Carrizo, Esteve Garcia Garcia i Joana Reolid Castillo contra l'aute del Tribunal Constitucional del 12 d'octubre del 2021 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2021-65-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal dels recurrents, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 22 de novembre del 2021.
 
 
 
 
Josep-D. Guàrdia Canela                                                            Jean-Yves Caullet
President                                                                                             Vicepresident
 
 
 
Joan Manel Abril Campoy                                                       Dominique Rousseau
Magistrat                                                                                                     Magistrat