2022-59-RE

Causa 2022-59-RE
(Felisberto Da Graça c/ Principat d'Andorra)
 
Número de registre 482-2022. Recurs d'empara
 
Aute del 20 de desembre del 2022
_________________________________________________________________
BOPA nùm. 151, del 28 de desembre del 2022
 
 
En nom del Poble Andorrà;
 
El Tribunal Constitucional;
 
Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 24 de novembre del 2022, per la representació processal de la Sra. Paula Cristina Felisberto Da Graça, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 14 de novembre del 2022 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2022-59-RE;
 
Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);
 
Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;
 
Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 14 de novembre del 2022;
 
 
Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Joan Manel Abril Campoy;
 
 
 
1. Arguments de la recurrent
 
- La recurrent interposa un recurs de súplica contra l'aute d'inadmissió a tràmit del seu recurs d'empara pronunciat per aquest Tribunal Constitucional, el 14 de novembre del 2022.
 
- En primer terme, exposa que el Tribunal Constitucional no ha donat resposta a la seva petició de visualització de les imatges de totes les càmeres del lloc on van ocórrer els fets denunciats; manifesta que es van lliurar les imatges de les càmeres situades als números 7 i 11 de l'avinguda Meritxell, però que no es va poder valorar la seqüència completa dels fets, perquè només es van visionar les imatges de la càmera situada al núm. 11, amb un resultat deficient.
 
- En segon terme, assenyala que tampoc s'ha donat resposta a un fet rellevant del recurs d'empara com és que el 18 d'agost del 2022 va presentar una querella criminal contra un agent de policia per haver sostret documents, per prevaricació d'autoritat o de funcionari i per supressió d'enregistraments i de l'informe mèdic de la seva assistència al Servei d'Urgències en aquesta causa, informe que consta en les actuacions.
 
- Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que revoqui l'aute d'inadmissió a tràmit del 14 de novembre del 2022 i que en el seu dia atorgui l'empara sol·licitada en el recurs 2022-59-RE.
 
 
 
2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional
 
2.1. Aquest Tribunal Constitucional s'ha pronunciat en reiterades ocasions sobre la naturalesa i la funció del recurs de súplica (veg. p. ex. les causes 2012-29-RE, 2013-24-RE, 2014-38-RE, 2016-11-RE, 2016-59-RE, 2018-3-RE, 2018-7-RE, 2018-19-RE, 2020-6-RE, 2020-40-RE, 2020-44-RE, i, més recentment, 2022-45-RE, 2022-51-RE i 2022-53-RE).
 
2.2. D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, l'acceptació d'un recurs de súplica està condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements de fet o de dret que no hagin pogut ser tinguts en compte en la decisió constitucional impugnada.
 
2.3. Respecte de l'al·legació que no s'ha donat resposta a la petició de la recurrent sobre la visualització de les imatges de totes les càmeres del lloc on van ocórrer els fets denunciats, i més concretament sobre la manca de visualització de les imatges de la càmera situada al núm. 7 de l'avinguda Meritxell, aquesta petició no constitueix un nou argument de fet o de dret que no hagi estat pres en consideració per l'aute objecte de la súplica.
 
Així, en el punt 3.6 de l'aute del 14 de novembre del 2022, aquest Tribunal Constitucional sí que va analitzar l'argument de la recurrent relatiu a l'absència de les imatges de la càmera situada en el núm. 7 de l'avinguda Meritxell i la seva al·legació d'acord amb la qual d'aquesta gravació s'observava l'existència de bloqueig físic. El Tribunal va assenyalar que la valoració de la prova de la instància es veia alterada per la recurrent mateixa, la qual pretenia substituir-la pel relat que ja defensava en la denúncia i en la querella. I, en aquest sentit, incorre en el vici de fer supòsit de la qüestió, pel fet de pretendre substituir el relat fàctic apreciat en la instància pel seu propi.
 
En definitiva, com determina l'article 91.1 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional "Sens perjudici d'allò que disposa l'article 35.2 d'aquesta Llei, el Tribunal considera fets provats els que figurin amb aital caràcter a la causa recorreguda", per tant, els fets provats son aquells que es consideren com a tals en la causa recorreguda, sense que aquest Tribunal Constitucional -com s'ha reiterat en múltiples ocasions- es pugui convertir en un tribunal de cassació o en una tercera instància que revisi la prova practicada, limitant-se el cànon de constitucionalitat a analitzar si la denegació dels mitjans de prova o la valoració d'aquesta s'ajusta als paràmetres de la lògica i de la raonabilitat i si no esdevé arbitrària. Aquestes qüestions ja van ser examinades en l'aute recorregut i el Tribunal va concloure que el motiu adduït no gaudia de contingut constitucional.
 
2.4. Seguidament, la recurrent en súplica assenyala que no s'havia donat resposta al fet rellevant que el 18 d'agost del 2022 havia presentat una querella criminal contra un agent de policia que, segons el seu parer, hauria presumptament sostret diversa documentació de la causa i entorpit el seu correcte desenvolupament.
 
Aquesta al·legació que formula la recurrent pretén demostrar que les imatges de la càmera núm. 7 esmentada no van ser lliurades, al seu criteri, per un agent concret del Servei de Policia, de manera que no es va poder visualitzar la seqüència dels fets i per aquest motiu, l'agent hauria incidit en els tipus delictius que relata en la querella interposada.
 
Aquest argument que indica la recurrent en súplica tampoc es pot considerar un argument nou fàctic o jurídic que no hagi estat tingut en compte en la decisió d'inadmissió d'aquest Tribunal Constitucional. En efecte, al marge de l'itinerari processal que ha de seguir la querella interposada, com ja s'ha exposat anteriorment, aquest Tribunal no és una tercera instància i la valoració de la prova i l'aplicació de les normes per part dels tribunals d'instància en aquest supòsit no es revelen com a absurdes, il·lògiques o no raonables.
 
D'altra banda, la congruència de les resolucions judicials exigeix que es doni resposta a la pretensió o a les pretensions exercitades, però no requereix la contesta individualitzada de cadascuna de les al·legacions o dels arguments articulats. I la resposta a la pretensió de vulneració del dret fonamental a la jurisdicció (article 10.1 de la Constitució) va ser efectuada de manera detallada en l'aute d'inadmissió a tràmit, en què es va argumentar i explicitar les raons de la manca manifesta de contingut constitucional del recurs d'empara 2022-59-RE (article 37.2 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional).
 
Per tot això que s'ha exposat,
 
El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,
 
 
Decideix:
 
 
1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la Sra. Paula Cristina Felisberto Da Graça contra l'aute del Tribunal Constitucional del 14 de novembre del 2022 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2022-59-RE.
 
 
2. Notificar aquest aute a la representació processal de la recurrent, al president de la Batllia, al president del Tribunal de Corts, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.
 
 
3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.
 
 
Acordat a Andorra la Vella, el 20 de desembre del 2022.
 
 
 
 
 
Jean-Yves Caullet                                                            Joan Manel Abril Campoy
President                                                                                             Vicepresident
 
 
 
 
 
Dominique Rousseau                                                       Josep-D. Guàrdia Canela
Magistrat                                                                                                    Magistrat