2023-1-SOL

 

Defensa i assistència lletrades gratuïtes

 

Número de registre 265-2023. Sol·licitud

 

Aute del 14 de juliol del 2023

___________________________________________________________________

BOPA núm.  93, del 26 de juliol del 2023

 

 

En nom del Poble Andorrà;

 

El Tribunal Constitucional;

 

Atesa la sol·licitud de defensa i d'assistència tècnica lletrades gratuïtes presentada i registrada al Tribunal Constitucional, el 8 de juny del 2023, per la Sra. Magdalena Esteve Estefanell, per tal de presentar un recurs d'empara contra l'aute del 30 de maig del 2023, dictat pel Tribunal de Corts, en què adjunta diversos documents acreditatius dels seus ingressos econòmics i de les seves despeses bàsiques, així com altra documentació escaient;

 

 

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41, 88 i 98.c);

 

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment l'article 35;

 

Vist l'article 100 de la Llei transitòria de procediments judicials;

 

Vist el Reglament regulador del dret a la defensa i assistència lletrades;

 

Escoltat el magistrat ponent, Sr. Josep-D. Guàrdia Canela,

 

 

 

1. Antecedents processals davant les jurisdiccions ordinàries

 

1.1. El 4 de maig del 2023, la Sra. Magdalena Esteve Estefanell va formular una petició de procediment de llibertat en favor del seu fill major d'edat, el qual es troba ingressat al Centre Residencial Albó, sota la tutela provisional de la Fundació Privada Tutelar.

 

1.2. El 5 de maig del 2023, la Batllia de Guàrdia (Penal) va dictar un aute mitjançant el qual decidia declarar la inadmissibilitat de la demanda per manca manifesta de fonamentació, d'acord amb l'article 11 de la Llei transitòria de procediments judicials, no apreciant cap circumstància extraordinària que permetés apreciar l'existència d'una privació il·legal de llibertat. El batlle de guàrdia afegia que l'internament del fill de la recurrent havia vingut determinat per una resolució judicial i que la modificació d'aquesta situació, per un canvi eventual de les seves circumstàncies, havia de tramitar-se en el marc d'un procediment civil de revisió davant la jurisdicció civil.

 

1.3. El 16 de maig del 2023, la Sra. Magdalena Esteve Estefanell va presentar davant el Tribunal Constitucional una sol·licitud de defensa i d'assistència tècnica lletrades gratuïtes, per tal de poder interposar un recurs d'empara contra l'aute del 5 de maig del 2023, dictat per la Batllia de Guàrdia (Penal).

 

1.4. El 18 de maig del 2023, el Tribunal Constitucional va concedir el benefici de defensa i d'assistència tècnica lletrades gratuïtes a la Sra. Magdalena Esteve Estefanell per tal de presentar un recurs d'empara contra l'aute del 5 de maig del 2023, dictat per la Batllia de Guàrdia.

 

1.5. El 8 de juny del 2023, la Sra. Magdalena Esteve Estefanell va presentar una segona sol·licitud de defensa i d'assistència tècnica lletrades gratuïtes, per tal de presentar un recurs d'empara contra l'aute del 30 de maig del 2023, dictat pel Tribunal de Corts, considerant que per error seu no hagués hagut de presentar la primera sol·licitud, demanant que se li notifiqués de manera personal l'aute del Tribunal de Corts esmentat i proposant que continués la designa del mateix lletrat que es va efectuar anteriorment, és a dir, el Sr. Antoni Riestra González De Ubieta.

 

1.6. El 9 de juny del 2023, la representació processal de la Sra. Magdalena Esteve Estefanell, designada per torn d'ofici a petició del Tribunal Constitucional, va interposar un recurs d'empara contra la resolució de la Batllia de Guàrdia del 5 de maig del 2023 (causa 2023-43-RE), per una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció, en el seu vessant del dret a obtenir una resolució fonamentada en Dret, reconegut a l'article 10 de la Constitució; mitjançant providència del 14 de juny del 2023 del magistrat ponent, es va acordar la unió a la causa de l'aute del Tribunal de Corts del 30 de maig del 2023.

 

1.7. El 15 de juny del 2023, l'anterior representació processal de la Sra. Magdalena Esteve Estefanell, que li havia estat designada per torn d'ofici per la jurisdicció ordinària, va interposar un recurs d'empara contra la resolució del Tribunal de Corts del 30 de maig del 2023 (2023-47-RE), per una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció, en els seus vessants dels drets a obtenir una resolució fonamentada en Dret i al recurs, reconeguts a l'article 10 de la Constitució.

 

1.8. El 19 de juny del 2023, la Sra. Magdalena Esteve Estefanell va presentar personalment davant el Tribunal Constitucional, sengles escrits, en què manifestava, entre d'altres, que les seves representacions processals no tenien instruccions per fer els recursos d'empara contra l'aute del 5 de maig del 2023 de la Batllia de Guàrdia, ni contra l'aute del 30 de maig del mateix any del Tribunal de Corts, motius pels quals desistia d'ambdós recursos.

 

1.9. El 27 de juny del 2023, pel que fa al recurs d'empara 2023-47-RE, i, el 29 de juny del mateix any, pel que fa al recurs d'empara 2023-43-RE, la Sra. Magdalena Esteve Estefanell, acompanyada respectivament per cada un dels seus advocats designats per torn d'ofici va ratificar els seus desistiments per a cada causa.

 

1.10. Amb data d'avui el Tribunal Constitucional, mitjançant aute ha acceptat la voluntat de la recurrent, ha estimat aquests desistiments i ha arxivat els dos recursos d'empara.

 

 

 

2. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional

 

2.1. Com s'ha exposat en els antecedents, el 18 de maig del 2023, el Tribunal Constitucional va concedir el benefici de defensa i d'assistència tècnica lletrades gratuïtes a la recurrent, tot i constatar que no havia esgotat la via judicial prèvia, i sense saber que aquesta ja disposava d'una representació lletrada que havia presentat un recurs d'apel·lació contra la decisió del batlle de guàrdia que es pretenia impugnar.

 

2.2. Aquest Tribunal pot entendre la difícil situació de la recurrent, però la tramitació d'un recurs d'empara ha d'efectuar-se per mitjà d'un advocat inscrit al Col·legi d'Advocats d'Andorra, el qual és un professional, lliure i independent que, entre d'altres, desenvolupa la seva activitat per mitjà del consell, amb l'exercici de les accions pertinents davant els òrgans jurisdiccionals.

 

2.3. Dels seus escrits de desistiment s'entén que és probable que la recurrent no estigui conforme amb el contingut dels recursos d'empara presentats pels seus advocats, però no pot adduir que aquests no tenien instruccions per fer recurs d'empara davant d'aquest Tribunal Constitucional, perquè precisament aquesta era la finalitat per la qual la recurrent mateixa va sol·licitar que se li concedís el benefici de defensa i d'assistència tècnica lletrades gratuïtes i que torna a sol·licitar ara, precisament, requerint també el mateix advocat, el qual no li convenia onze dies després.

 

2.4. Aquest Tribunal Constitucional no pot concedir aquest benefici ad aeternum cada vegada que els recurrents desconfiïn de la seva representació lletrada.

 

2.5. Altrament, si com es desprèn dels recursos d'empara desistits i dels escrits de desistiment, la voluntat de la sol·licitant és que la Secció competent de la Batllia revisi la situació personal del seu fill i el seu règim de sortides, és davant aquell òrgan que hauria de presentar la seva sol·licitud de benefici de defensa i d'assistència tècnica lletrades gratuïtes.

 

2.6. Per aquests motius, el Ple del Tribunal Constitucional considera que no ha de concedir el benefici de defensa i d'assistència tècnica lletrades gratuïtes a la Sra. Magdalena Esteve Estefanell.

 

Per tot això que s'ha exposat,

 

El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,

 

 

Decideix:

 

1. Denegar el benefici de defensa i d'assistència tècnica lletrades gratuïtes a la Sra. Magdalena Esteve Estefanell.

 

2. Notificar aquest aute a la sol·licitant.

 

3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.

 

 

Acordat a Andorra la Vella, el 14 de juliol del 2023.

 

 

 

Jean-Yves Caullet                                                                Joan Manel Abril Campoy

President                                                                                                  Vicepresident

 

 

 

Dominique Rousseau                                                            Josep-D. Guàrdia Canela

Magistrat                                                                                                         Magistrat