2024-18-RE

Causa 2024-18-RE

(Buda Espai Andorra, SA c/ Josep Antoni Maestre Pal, SLU)

 

Número de registre 152-2024. Recurs d'empara

 

Aute del 10 de maig del 2024

_________________________________________________________________

BOPA núm. 57, del 22 de maig del 2024

 

 

En nom del Poble Andorrà;

 

El Tribunal Constitucional;

 

Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 30 d'abril del 2024, per la representació processal de la societat Buda Espai Andorra, SA, mitjançant el qual interposa un recurs de súplica contra l'aute del Tribunal Constitucional del 15 d'abril del 2024 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2024-18-RE;

 

 

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2 i 98 c);

 

 

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment els articles 38 i 89.2;

 

 

Vist l'aute esmentat del Tribunal Constitucional del 15 d'abril del 2024;

 

 

Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Joan Manel Abril Campoy;

 

 

1. Antecedents processals

 

1.1. El 17 de juny del 2022, la Secció Civil de la Batllia va estimar la demanda formulada per la societat Josep Antoni Maestre Pal, SLU contra la societat Pou Salit, SL i contra el Sr. José Micas Juanbaró, va declarar resolt el contracte d'arrendament, el desnonament de la societat arrendatària i va condemnar les parts demandades a diverses quantitats fins al retorn efectiu de la possessió.

 

1.2. Una vegada aquesta resolució va esdevenir ferma, en fase d'execució de sentència, el 9 de febrer del 2023, la representació processal de la societat Buda Espai Andorra, SA va presentar un incident de nul·litat, en què adduïa que era arrendatària del local objecte del procediment judicial clos mitjançant la sentència del 17 de juny del 2022.

 

Aquest incident de nul·litat va ser inadmès a limine mitjançant un aute de la Batllia del 22 de febrer del 2023, confirmat per l'aute del 5 de desembre del 2023, dictat per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia.

 

1.3. No obstant això, atès que l'ocupant de l'immoble arrendat va ser considerat de bona fe, la Batllia, a l'empara del procediment incidental contemplat a l'article 411.2 del Codi de procediment civil, el va convocar juntament amb la societat arrendadora al judici oral que va tenir lloc el 7 de març del 2022.

 

1.4. El 17 de març del 2023, la Secció Civil 4 de la Batllia va dictar un aute en què desestimava l'incident formulat per la societat Buda Espai Andorra, SA i ordenava el seu llançament.

 

1.5. La representació processal de la societat Buda Espai Andorra, SA va formular un recurs d'apel·lació contra aquesta decisió, i, el 15 de febrer del 2024, la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia va dictar un aute en què decidia desestimar aquest recurs d'apel·lació i confirmar íntegrament la part dispositiva de l'aute recorregut.

 

1.6. El 18 de març del 2024, la representació processal de la societat Buda Espai Andorra, SA va interposar un recurs d'empara contra l'aute del 15 de febrer del 2024, dictat per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia, per una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció, en el seu vessant del dret a obtenir una decisió fonamentada en Dret, reconegut a l'article 10 de la Constitució.

 

1.7. El 15 d'abril del 2024, el Tribunal Constitucional va dictar un aute d'inadmissió a tràmit, perquè el recurs no reunia el necessari contingut constitucional.

 

 

 

2. Arguments de la societat recurrent

 

- La societat recurrent en empara fonamenta el seu recurs de súplica contra la inadmissió a tràmit del recurs d'empara en el fet que l'argumentació de la Sala Civil trenca el raonament lògic.

 

- Així, en relació amb les factures a nom seu considera que és un dels punts que més evidencien els actes propis de la societat defenent, que li reconeixen la qualitat d'arrendatària, ja que de no fer-ho així s'incompliria el reglament de facturació, podria tenir una derivada penal per crear i usar 70 documents inveraços. Assenyala que encara que pogués tenir interès en què l'arrendatari estigués al corrent del pagament, no es justifica el pagament en nom propi i no han aparegut justificants de pagament de la societat Pou Salit, SL a la propietat, ni a la societat Buda Espai Andorra, SA, ni d'aquesta darrera a la societat Pou Salit, SL.

 

- Insisteix en què el pagament de tercer deixa preguntes sense resposta, quan la solució més simple és que la societat Buda Espai Andorra, SA va passar a ser arrendatària, no consta cap actuació de la societat Pou Salit, SL i sí consta una mala relació entre l'administrador de la societat Pou Salit, SL i el Sr. Josep M. Loan Fité i, malgrat s'afirmi que les factures s'emetien a nom de la societat Buda Espai Andorra, SA des del 2019, en realitat es feia des del 2016.

 

- Sustenta que la Sala Civil no atorga a l'administrador de la societat arrendadora la capacitat per invertir la situació possessòria de sotsarrendatària a arrendatària, la qual cosa s'enfronta després de 5 anys i 10 mesos a la communis opinio dels juristes. Al·lega que després de 2 anys la capacitat per impugnar l'engany ha caducat, tot i que considera que no hi ha hagut cap engany i que l'enviament de correus a nom del Sr. Josep M. Loan Fité o a nom de Construccions Loan no té cap transcendència.

 

- Segons el seu parer, es denota una animadversió envers el Sr. Josep M. Loan Fité que es troba en situació de fallida personal i es discrimina a aquesta part a la qual es nega la capacitat de contractar i de passar a ser arrendatària. No considerar-la arrendatària constitueix una argumentació arbitrària, a la vegada que és il·lògic, contradictori i arbitrari reconèixer al Sr. Josep M. Loan Fité capacitat per fer i desfer a les societats Buda Espai Andorra, SA i Pou Salit, SL i no per contractar. Retreu a la Sala Civil no haver trobat una sentència del Tribunal de la Mitra, fet que denota el seu poc interès en comprovar les al·legacions d'aquesta part, així com que les altres sentències de la Sala s'inapliquen de manera arbitrària.

 

- Per acabar, demana al Tribunal que accepti aquest recurs de súplica i, per tant, que tramiti el recurs d'empara.

 

 

 

3. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional

 

3.1. Aquest Tribunal Constitucional s'ha pronunciat en reiterades ocasions sobre la naturalesa i la funció del recurs de súplica (veg. p. ex. les causes 2012-29-RE, 2013-24-RE, 2014-38-RE, 2016-11-RE, 2016-59-RE, 2018-3-RE, 2018-7-RE, 2018-19-RE, 2020-6-RE, 2020-40-RE, 2020-44-RE, 2022-51-RE, 2022-52-RE, 2022-53-RE, 2022-59-RE, 2022-61-RE, 2023-40-RE, 2023-50-RE, 2023-58-RE, 2023-61 i 64-RE, 2023-70-RE, 2023-72-RE, 2023-73 i 74-RE, 2023-78-RE, 2023-81-RE, i més recentment, 2024-5-RE i 2024-6-RE).

 

3.2. D'acord amb la jurisprudència constant del Tribunal Constitucional, l'acceptació d'un recurs de súplica està condicionada per la presentació, per part del recurrent, d'elements de fet o de dret que no hagin pogut ser tinguts en compte en la decisió constitucional impugnada.

 

3.3. La part recurrent intenta mitjançant el recurs de súplica insistir, de nou, en els motius o greuges en els quals va fonamentar el seu recurs d'empara. Així, no s'aporta cap element de fet o de dret que no hagi pogut ser pres en consideració per aquest Tribunal, sinó que s'argumenta en relació amb l'arbitrarietat, amb la manca de lògica i amb la no raonabilitat de la sentència de la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia.

 

Des d'aquesta òptica, la societat recurrent en súplica incideix, una altra vegada, en els elements de fet que, segons el seu parer, justificarien que la decisió de la Sala Civil havia de ser favorable a la seva consideració com a arrendatària i no com a sotsarrendatària i examina, un altre cop, els arguments tinguts en compte i aquells que no van ser apreciats per la Sala Civil, per concloure que l'argumentació d'aquesta Sala no es podia conceptuar com a lògica.

 

3.4. Consegüentment, la reiteració en els mateixos arguments que es contenien en el recurs d'empara, o el seu desenvolupament, sense aportar elements de fet o de dret nous que no hagin pogut ser valorats per aquest Tribunal Constitucional per decidir sobre l'admissió del recurs d'empara justifica la desestimació del recurs de súplica.

 

Per tot això que s'ha exposat,

 

El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,

 

 

Decideix:

 

1. Desestimar el recurs de súplica formulat per la representació processal de la societat Buda Espai Andorra, SA contra l'aute del Tribunal Constitucional del 15 d'abril del 2024 sobre la inadmissió a tràmit de la causa 2024-18-RE.

 

2. Notificar aquest aute a la representació processal de la societat recurrent, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.

 

3. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.

 

Acordat a Andorra la Vella, el 10 de maig del 2024.

 

 

Jean-Yves Caullet                                                            Joan Manel Abril Campoy

President                                                                                              Vicepresident

 

 

 

Dominique Rousseau                                                        Josep-D. Guàrdia Canela

Magistrat                                                                                                      Magistrat