2024-27-RE

Causa 2024-27-RE

(Nadal Duró c/ Westby)

 

Número de registre 209-2024. Recurs d'empara

 

Aute del 17 de juny del 2024

_________________________________________________________________

BOPA núm. 72, del 26 de juny del 2024

 

 

 

En nom del Poble Andorrà;

 

El Tribunal Constitucional;

 

Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 9 de maig del 2024, per la representació processal del Sr. Amadeu Nadal Duró, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra l'aute del 22 d'abril del 2024, dictat per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia, per una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció, en els seus vessants dels drets a un procés degut, a obtenir una decisió fonamentada en Dret i a un tribunal imparcial predeterminat per la llei, reconeguts a l'article 10 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada, que declari la vulneració dels drets esmentats, que anul·li la resolució impugnada i per extensió la sentència dictada per la Sala Civil del 17 de gener del 2024, i, que es reconegui el dret del recurrent a obtenir una resolució sobre el fons en el tema objecte de recurs tot acordant-se la retroacció del procediment al moment en què es van produir aquestes vulneracions;

 

Vista la Constitució, especialment els articles 10, 41.2, 98 c) i 102;

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítols primer i sisè;

 

Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Joan Manel Abril Campoy;

 

 

1. Antecedents processals davant les jurisdiccions ordinàries

1.1. El 10 de juliol del 2019, el Sr. Norman Westby va interposar una demanda de reclamació de quantitat contra el Sr. Amadeu Nadal Duró, mitjançant la qual sol·licitava que se'l condemnés al pagament d'1.444.861 de lliures esterlines, incrementat de l'interès anyal del 5%, pactat entre les parts fins al pagament total del deute.

1.2. El 26 de maig del 2023, la Secció Civil de la Batllia va estimar íntegrament aquesta demanda.

1.3. La representació processal del Sr. Amadeu Nadal Duró va formular un recurs d'apel·lació contra aquesta decisió, i, el 17 de gener del 2024, la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia va dictar una sentència que acordava desestimar aquest recurs i confirmar la decisió de la primera instància.

1.4. La representació processal del Sr. Amadeu Nadal Duró va presentar un incident de nul·litat contra la desestimació del seu recurs d'apel·lació per considerar que s'haurien vulnerat diversos drets constitucionals.

1.5. El 22 d'abril del 2024, la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia va dictar un aute que desestimava aquest incident i que declarava que aquest aute era ferm i executiu.

1.6. El 9 de maig del 2024, la representació processal del Sr. Amadeu Nadal Duró va interposar un recurs d'empara contra l'aute del 22 d'abril del 2024, dictat per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia.

 

 

2. Argumentació jurídica

2.1. Argumentació del recurrent

- El recurrent en empara considera que l'aute de la Sala Civil impugnat, i, per extensió, la sentència de la mateixa Sala del 17 de gener del 2024, vulneren els drets fonamentals a obtenir una decisió fonamentada en Dret i al procés degut, reconeguts a l'article 10 de la Constitució.

- Assenyala que la redacció del jutjador és un total i absolut despropòsit jurídic, atès que s'ha construït d'esquenes a la legislació i a la jurisprudència sense que es pugui conèixer el procés tècnic-jurídic emprat. Exposa que les resolucions s'han adoptat amb l'evident finalitat de no respectar la legislació en vigor, ni la jurisprudència, de manera que són parcials i abusives i que aquestes argumentacions arbitràries i superficials volen confondre al justiciable i alterar el sistema de prelació de fonts jurídiques.

- Assevera que les resolucions impugnades conculquen des d'un vessant constitucional el dret fonamental a la jurisdicció en seu de procés degut, perquè s'ha impedit obtenir una sentència sobre el fons de l'afer d'acord amb les fonts del dret intern i de la pròpia jurisprudència.

- La manca d'inhibició dels magistrats que van dictar la sentència del 17 de gener del 2024 justifica la creença que no disposaven de la necessària i de l'obligada imparcialitat, atesa les accions judicials interposades contra ells, la qual cosa s'evidencia en el contingut dels arguments de l'aute i de la sentència impugnats mitjançant aquest recurs d'empara.

- Per acabar, demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada, que declari la vulneració dels drets esmentats, que anul·li la resolució impugnada, i, per extensió, la sentència dictada per la Sala Civil del 17 de gener del 2024, i, que es reconegui el seu dret a obtenir una resolució sobre el fons en el tema objecte de recurs tot acordant-se la retroacció del procediment al moment en què es van produir aquestes vulneracions.

 

2.2. Argumentació de la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia

- La Sala Civil desestima l'incident de nul·litat i ho fonamenta en les consideracions següents. En primer terme, considera que, en relació amb la inhibició dels magistrats que van composar la Sala, existeix un precedent idèntic resolt per un aute del 8 de febrer del 2024 mitjançant el qual també es pretenia l'abstenció de la magistrada ponent d'aquella resolució, en què la petició es va desestimar, perquè, d'una banda, no es va presentar de forma legal, i, d'altra banda, no es va formular cap recusació.

- En segon terme, en aquest cas, sustenta que tampoc s'ha formulat recusació, que era allò que era procedent, i es fa referència a unes demandes que no s'identifiquen, ni ofereixen dades per copsar el seu objecte i el seu abast, sense que s'acrediti la seva admissió a tràmit; elements sense els quals no es pot donar lloc a cap modificació del tribunal predeterminat per la llei.

- En darrer terme, pel que fa referència a l'al·legada arbitrarietat de la sentència objecte de l'incident de nul·litat, aquesta no s'identifica, sinó que el recurrent es limita a assenyalar una manca de respecte del sistema de prelació de fonts del dret andorrà i de la jurisprudència, sense identificar cap greuge concret.

- Per aquests motius, desestima l'incident de nul·litat i declara que aquest aute és ferm i executiu.

 

 

3. Fonaments jurídics del Tribunal Constitucional

3.1. El recurs d'empara no converteix el Tribunal Constitucional en una tercera instància ni en un tribunal suprem; l'únic objecte del recurs d'empara és el de verificar que les decisions impugnades estiguin motivades i es fonamentin en un raonament jurídic que no sigui il·lògic ni absurd i no vulnerin cap dels drets protegits per l'article 10 de la Constitució.

3.2. Com a qüestió prèvia cal analitzar quin és l'objecte del recurs d'empara interposat i s'ha d'advertir que els recursos d'empara es formulen contra les sentències que desestimen, en fase de recurs, les demandes presentades en un procediment urgent i preferent, contra els autes que desestimen o inadmeten en fase de recurs els incidents de nul·litat o les resolucions judicials fermes dictades pel Tribunal Superior de Justícia (article 86 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional), a les quals hem afegit les resolucions judicials fermes dictades pel Tribunal de Corts, ja que aquestes també poden cloure la jurisdicció ordinària.

3.3. De conformitat amb el contingut de l'article 86 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional que s'acaba de citar i amb l'apartat quart de l'article 18 quater de la Llei transitòria de procediments judicials, modificada pel Codi de procediment civil -Llei 22/2021, del 17 de setembre, del text consolidat del Codi de procediment civil-, quan el recurrent decideix emprar la via de l'incident de nul·litat, el recurs d'empara només es pot formular quan s'ha inadmès o desestimat en fase de recurs l'incident de nul·litat.

En el cas que ara ens ocupa, resulta que l'incident de nul·litat formulat per la representació processal del Sr. Amadeu Nadal Duró contra la sentència de la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia del 17 de gener del 2024, va ser resolt en primera instància per la Sala Civil mitjançant un aute del 22 d'abril del mateix any.

Aquest aute va consignar, després de la seva part decisòria, que "Aquest aute és ferm i executiu", quan hauria d'haver concedit al recurrent la possibilitat d'interposar un recurs que havia de ser resolt pel Tribunal Superior de Justícia amb una composició de magistrats diferents d'aquells que van resoldre en primera instància. En aquest sentit, elegida pel recurrent la via de l'incident de nul·litat -i no el recurs d'empara directe contra la resolució ferma de la Sala Civil- aquesta no es pot abandonar sense culminar tot el procediment, la qual cosa inclou el recurs contra la desestimació o la inadmissió de l'incident de nul·litat; extrem que la Sala Civil havia d'haver comunicat al recurrent.

3.4. Consegüentment, amb les consideracions anteriors és procedent declarar la nul·litat de la consideració sobre la fermesa de l'aute del 22 d'abril del 2024 i retrotraure les actuacions fins a la seva notificació, i concedir al recurrent la possibilitat d'interposar un recurs d'apel·lació contra l'aute esmentat que desestima l'incident de nul·litat, com a exigència prèvia a la interposició del recurs d'empara davant d'aquest Tribunal Constitucional.

 

Per tot això que s'ha exposat,

 

El Tribunal Constitucional del Principat d'Andorra,

 

Decideix:

 

1. Declarar que contra l'aute del 22 d'abril del 2024, dictat per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia, s'hi pot interposar un recurs d'apel·lació davant el Tribunal Superior de Justícia mateix, com a exigència prèvia per poder presentar un recurs d'empara davant d'aquest Tribunal Constitucional, de manera que cal declarar la nul·litat de la consideració sobre la fermesa de l'aute del 22 d'abril del 2024 i retrotraure les actuacions fins a la seva notificació, i, concedir al recurrent la possibilitat d'interposar un recurs d'apel·lació contra l'aute que desestima el seu incident de nul·litat.

 

2. No admetre a tràmit el recurs d'empara 2024-27-RE interposat per la representació processal del Sr. Amadeu Nadal Duró contra l'aute del 22 d'abril del 2024, dictat per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia.

 

3. Notificar aquest aute a la representació processal del recurrent, al president de la Batllia, al president del Tribunal Superior de Justícia i al Ministeri Fiscal.

 

4. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.

 

Acordat a Andorra la Vella, el 17 de juny del 2024.

 

 

Jean-Yves Caullet                                                            Joan Manel Abril Campoy

President                                                                                             Vicepresident

 

 

                                                                                          Josep-D. Guàrdia Canela

                                                                                                                   Magistrat