2024-39 i 40-RE

Causa 2024-39 i 40-RE

(Martín Sánchez i Ministeri Fiscal c/ Principat d'Andorra)

 

Números de registre: 262-2024 i 266-2024. Recursos d'empara

 

Aute del 12 de juliol del 2024

_________________________________________________________________ 

BOPA núm. 83, del 24 de juliol del 2024

 

 

En nom del Poble Andorrà;

 

El Tribunal Constitucional;

 

Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 14 de juny del 2024, per la representació processal de la Sra. Beatriz Martín Sánchez, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra l'aute del 16 de maig del 2024, dictat per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia, així com contra les resolucions precedents i concordants del procediment, per una presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció i a un procés degut, reconeguts a l'article 10 de la Constitució, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada, que declari la vulneració dels drets esmentats, que anul·li la resolució impugnada i que acordi la retroacció de les actuacions al moment en què es va produir la vulneració esmentada, ordenant a la Sala Civil que dicti sentència entrant en el fons dels recursos de les parts i procedint a la seva resolució, prenent en consideració els elements probatoris que consten en les actuacions;

 

Atès l'escrit presentat i registrat al Tribunal Constitucional, el 18 de juny del 2024, pel Ministeri Fiscal, mitjançant el qual interposa un recurs d'empara contra l'aute del 16 de maig del 2024, dictat per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia, així com contra les resolucions precedents i concordants del procediment, per una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció, reconegut a l'article 10 de la Constitució, en els seus vessants dels drets a un procés degut i a obtenir una decisió fonamentada en Dret, interpretats a la llum de l'article 3.2 d'aquest mateix text, que reconeix els principis de seguretat jurídica, de legalitat i d'interdicció de l'arbitrari, i, atès que demana al Tribunal Constitucional que atorgui l'empara sol·licitada, que declari la vulneració dels drets esmentats, que anul·li la resolució impugnada, així com les decisions anteriors, i que acordi la retroacció de les actuacions al moment en què es va produir la vulneració denunciada, ordenant a la Sala Civil que dicti una nova sentència definitiva amb la garantia dels drets fonamentals vulnerats;

 

 

Vista la Constitució, especialment els articles 3.2, 10, 41.2, 98 c) i 102;

Vista la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, especialment el títol IV, capítols primer i sisè;

 

Considerant que, d'acord amb l'article 34.3 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, es podrà decidir en qualsevol moment de la tramitació acumular varis assumptes en un de sol per raó d'identitat o semblança d'objecte, el Tribunal Constitucional acorda acumular els recursos d'empara 2024-39-RE i 2024-40-RE, atribuint la ponència al magistrat que li correspon el primer recurs pel torn rotatori establert.

 

Considerant que els recursos d'empara han estat formulats i presentats amb les condicions fixades per la Constitució i per l'article 36 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional;

 

Escoltat l'informe del magistrat ponent, Sr. Joan Manel Abril Campoy;

 

Decideix:

 

1. Acordar l'acumulació dels recursos d'empara 2024-39-RE i 2024-40-RE, presentats, respectivament, per la representació processal de la Sra. Beatriz Martín Sánchez i pel Ministeri Fiscal.

 

2. Admetre a tràmit sense efectes suspensius el recurs d'empara 2024-39 i 40-RE interposat per la part recurrent i pel Ministeri Fiscal contra l'aute del 16 de maig del 2024, dictat per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia.

 

3. Notificar aquest aute a la representació processal de la part recurrent, al Ministeri Fiscal, a la representació processal del Sr. Xavier Vilalta Armengol, al president de la Batllia i al president del Tribunal Superior de Justícia.

 

4. Publicar aquest aute, d'acord amb allò que disposa l'article 5 de la Llei qualificada del Tribunal Constitucional, al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.

 

Acordat a Andorra la Vella, el 12 de juliol del 2024.

 

 

 

Jean-Yves Caullet                                                            Joan Manel Abril Campoy

President                                                                                             Vicepresident

 

 

 

                                                                                          Josep-D. Guàrdia Canela

                                                                                                                    Magistrat